Növényvédelmi teendők – 2022. júli. 30.-aug. 4

Növényvédelmi teendők – 2022. júli. 30.-aug. 4

Pap Edina 2022. júl. 30.
Kertekben járva szinte mindenütt földibolhák, takácsatkák, rózsabogarak károsítával találkozhatunk, térségenként enyhébb vagy súlyosabb mértékben. Fokozódnak a tápanyahiány-betegségek is.

A földibolhák, elsősorban a száraz időszak hatására szinte minden zöld növényen tömegesen károsítanak. Az idősebb levelek a sörétszerű lyukak sokaságától sárgulnak, néhol el is száradnak. A bolhák kerek ablakokat és lyukakat rágnak és a levelek szélét is károsíthatják. A bolhák elleni védekezésre a kontakt Lamdex, Karate Zeon, stb. és a felszívódó szerek pl. Mospilan SG rovarölő szerek egyaránt hatásosak. A permetlébe a viaszos levelű növényeknél tapadószert is kell alkalmazni (pl. Nonit).
Idén a megszokottnál korábban fedezhetjük fel a takácsatkák szívogatásának nyomait. Közelebbről nézve a károsított levelek fonákán gyors mozgású, 6 (lárva), vagy 8 (kifejlett atka) lábú, általában 0,5 mm nagyságú atkákat látunk. Ez a kártevő is szereti a száraz, meleg időjárást, sokaságuk is ennek köszönhető. Ilyenkor gyorsabban szaporodnak, a nemzedékek száma is megnövekedik. Az atkák ellen speciális atkaölő szerekkel (pl. Sanmite 10 SC, Nissorun 10 WP) védekezhetünk. Mivel az atkák szövedék védelme alatt szívogatnak, célszerű tapadásfokozóval kiegészíteni az atkaölő készítményt. 
 Néhány hete rózsabogarakat szinte minden virágzó növényen lehet látni. Egy-egy példányt ritkán, de több bogarat gyakran találunk együtt, szinte fürtformában. A bogár rendszerint virágporral, nektárral és virágszirmokkal táplálkozik. Néhány rózsabogarat nem érdemes, de tömegeit bizony célszerű irtani pl. Mospilan 20 SG készítménnyel, annál is inkább, mert a hosszantartó szárazság miatt a gyümölcsökben is tetemes kárt okoz. Rágásuk nyomán gyakori a moníliás fertőzés. A még éretlen gyümölcsökben és a szőlőszemekben is károsítanak (képen). Az illatcsapdák sok egyedet befognak, mégis a vegyszeres védelemre is szükség lesz.
 A tápanyagellátás zavaraiból adódó tünetek látványa feltűnően megnövekedett. A kalcium hiánya alma, paradicsom- és paprikaterméseken gyakori. Ca-tartalmú lombtrágya használata javasolt. A helyenként szinte minden növényen látható vashiány súlyos esetben a levelek részleges vagy teljes elhalását is okozhatja. A magnézium hiánya is gyakori. Kevésbé ismert a körtefák levelein és néha egész hajtásrészeken a feketés elszíneződés. Fitohorm Mg vagy Keserűsó készítményt alkalmazzanak. Előfordul nitrogén- és káliumhiány az „öregebb” leveleken. Ezeket a hiányokat most már alacsony hatékonysággal kezelhetjük.
 Dr. Varga Mária
szaktanácsadó