Növényvédelmi teendők – 2022. augusztus 5-11

Növényvédelmi teendők – 2022. augusztus 5-11

Pap Edina 2022. aug. 5.

Az elmúlt két évtizedben annyi új károsító telepedett be hozzánk, hogy szinte megfeledkeztünk a régi kórokozókról és kártevőkről. Pedig itt vannak velünk, évről-évre kisebb-nagyobb gondot okoznak a növényvédelmi tevékenységünk tervezésekor.

Ez jutott eszembe ma, amikor nyári almát kaptam és megláttam rajta az ún. lázfoltot, ami a kaliforniai pajzstetű szívásának következménye. A kertész, ahonnan az alma származik, szelíd növényvédelmet alkalmaz. Kérdésemre a fiatal tulajdonos elmondta, hogy az almák nagy része pirosfoltos, és ő nem tudta, hogy ez kártétel következménye.  Ezt ugyan nem, de ismeri a tűzelhalást, néhány vírus és baktérium fertőzésének tüneteit és a pár évtizede „berobbant” aknázómolyokat is. 

A kaliforniai pajzstetű elsősorban a fás részeken él. Főleg az almafákon károsít, de egyéb gyümölcsfákon is megtalálható. Két nemzedéke van és a fiatal lárvák telelnek át fekete, vastag tetejű pajzsok alatt. Hatásos védelmet május folyamán a pajzsból előjövő hímek rajzása idején és az anyapajzsból részben kirajzó lárvák mozgásakor biztosíthatunk. Július 2. felétől már a második nemzedék rajzik és az ebből származó lárvák települnek a gyümölcsökre, ott is elsősorban a kocsány körüli mélyedésbe.

Sokféle pajzstetűvel találkozhat a kertészkedő ember. Egyes fajok kemény, mások lágy pajzsot képeznek, megint mások viaszos képződmény védelmét élvezik. Egyesek egy-egy növényfajras specializálódtak, mások soktápnövényűek.

A pajzstetvek elleni védekezés sikere a tavaszi lemosó permetezéssel kezdődik. Kora tavasszal és rügyfakadás idején olajos szerrel, lemosás szerűen végezzék. A rajzásuk megfigyelése a ragacsos sárga lap kihelyezésével történhet. A rajzó egyedek kis méretűek ugyan – a rajzó hímek 1 mm-nél, a lárvák még ennél is kisebbek - nagyítóval láthatóak. 

A pajzstetvek elleni védekezések időzítése nagyon fontos a kártevők rejtett életmódja miatt.  
 
A vértetű a gubacstetvekhez tartozik, a szőlő gyökértetű pedig a törpetetvekhez, az ellenük való védekezés időzítése ezeknél a fajoknál is nagyon fontos. A kártevők életük egy részét a talajban töltik 
és ott is károsítanak, de a látható kártétel a fás részeken (vértetű) és a  leveleken (gyökértetű=filoxera) fordul elő.  Mindkettő ellen a mozgó alakok ellen tudunk hatásosan permetezni.

Dr.Varga Mária
szaktanácsadó