Növényvédelmi teendők – 2022. augusztus 19-25

Növényvédelmi teendők – 2022. augusztus 19-25

Pap Edina 2022. aug. 19.

Aszály és forróság hatására szenved az egész élővilág.  Ritka, még inkább szokatlan tünetekkel találkozunk kerti növényeinken, gyümölcsfákon és bokrok, dísznövényeken, örökzöldeken.

Azt gondolnánk, hogy a különféle károsítók létszáma, a fertőzések erőssége az extrém körülmények hatására csökken. Általában így is van. Ám néhány kórokozó (pl. a lisztharmat ), a kártevők közül pedig a levéltetvek és a poloskák nagy számban lepik el gyengélkedő növényeinket, különösen azok fiatal részeit.

Lisztharmat fedi az őszibarackfák leveleit és a termést. Az orgona szinte teljes lombozata fehér színű lett, a mahónia és a rózsa is általában látványosan fertőződött. A felszívódó gombaölő szerek helyett ebben az időszakban már a kéntartalmúak közül válasszanak (Thiovit, Kumulus, Microthiol Special stb.). A kezeléseket célszerű 7-10 napon belül megismételni. Figyelem! A kén magas hőmérsékleten perzsel, így az enyhébb esti vagy hajnali órákban permetezzünk!

A levéltetvek a megtámadott fiatal növényi részeken tömegesen megtelepedtek. A poloskák elsősorban kedvelt növényeiket károsítják (pl. a babfélék), de a paradicsomon is megtalálhatjuk szinte az összes fejlődési alakját (képen). Az ormányos és egyéb levélbogarak, darázslárvák (rózsán a varródarázs jellegzetes tünetei gyakoriak) is sok helyütt előfordulnak. A nappali lepkék (káposzta, galagonya stb.) repkednek növényink körül, lárváik pár héten belül már károsítani fognak. A felsorolt kártevők ellen válasszák a Mospilant.

Gyakorlati tapasztalatok alapján augusztus hónapban javasolt a totális gyomirtó szerek kijuttatása. Most azonban azt ajánlom, hogy várjuk meg a gyomnövények aktív állapotát, mert most lombozatukon a légzőnyílások bezáródtak a szárazság miatt. A hétvégi kiadós eső segíthet!

A hiánytünetek is gyakoriak. Más évekkel összehasonlítva a magnéziumhiány gyakorisága feltűnő. A hiányra érzékenyen reagáló növényfajok mellett idén – ezek közelében – más növények is magnéziumhiány tüneteket mutatnak. A magnézium a klorofill felépítésében pótolhatatlan. A zöld szint gyakran felváltják a vöröses lila árnyalatú elszíneződések. A talajba juttatásnak a körülmények miatt nincs értelme. Sajnos a lombtrágya is csak kisebb mértékben hasznosul. Ennek ellenére célszerű alkalmazni a tünetes növényeken.

Az atkák különböző fajai gyakori kellemetlen „vendégek” a kertben. Közülük is kiemelkedik a kétfoltos takácsatka. Ellene speciális atkaölő szert válasszanak (Nissorun, Sanmite, stb.).

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó