Növényvédelmi teendők – 2022. április 29.-május 5.

Növényvédelmi teendők – 2022. április 29.-május 5.

Pap Edina 2022. ápr. 30.

Április szeszélyeit az időjárás vonatkozásában nap mint nap tapasztaljuk. A károsítók viszont jól alkalmazkodnak és továbbra is velünk élnek.

A moníliás és tafrinás betegségek tüneteit mindenütt láthatjuk. A betegségek elleni védelmet folytatni kell. Az előzőekben ajánlott felszívódó készítményeket virágzás után egy-egy alkalomra célszerű felváltani kontakt gombaölő szerrel (pl. Polyram DF).

Almafáinkon mostanában 3 betegségre célszerű figyelni. A lisztharmat ellen az elsődleges tünetek, a hajtásvégeken látható fehéres, vastag porréteg esetében jó a mechanikai eljárást választani, vagyis a károsodott részeket le kell vágni. A későbbiekben már a felszívódó gombaölő szerek közül válasszanak. A Chorus 50 WG, a Score 250 EC, a Topas 100 EC a lisztharmaton kívül az egyre erősödő varasodás ellen is megfelelő védelmet biztosít. Baktériumos fertőzés nyomán az ún. tűzelhalás fellépésének veszélye is fenyeget. A kórokozó támadása a virágzás idején kezdődik. Tartós esőzések és felmelegedés szükséges a járvány kialakulásához.

A kártevők elleni eredményes védekezés némelyik faj esetében megoldhatatlan feladatnak látszik. A kár okozóját viszont a jellegzetes tünetek alapján meghatározhatjuk. Az egyes kártevők megfigyelésére a ragacsos vagy feromon csapdák használata jól bevált módszer. A védekezést a csapdákhoz csatolt utasításoknak megfelelően kell időzíteni. A kártevő alacsony egyedszáma ellen eredményesebben védekezhetünk.

Korábban már részletesen írtam a vértetvekről és a poloskaszagú darazsakról életmódjuk, tápnövényeik, kártételük, felismerésük vonatkozásában. A védekezés lehetőségeit is összefoglaltam. Kiegészítésül a vértetvek esetében a viaszréteg feloldására szolgáló Biosol káliszappan alkalmazását is javaslom. Különösen azért, mert a vértetűnek 10-12 nemzedéke elleni küzdelemben összetettek a teendőink.

A poloskaszagú darazsak ismertetése is az előzőekben megtörtént, de a védekezés ellenük még mindig aktuális. A természetes eredetű hatóanyaggal rendelkező kontakt Laser és a felszívódó Mospilan 20 SG megfigyelésen alapuló használata a tömegesen lehulló apró termések látványától megkíméli a kertészt.

Körtefáinkon jelenleg a körte-levélbolha és a gubacsatka tüneteivel találkozhatunk. A Laser és Mospilan hatásos körtelevélbolha, a rajzó gubacsatkák ellen pedig a Nissorun 10 WP. Az atkák ellen jó eredménnyel alkalmazható egy ragadozó atka a Typhlodromus pyri.

A levéltetvek közül a levélpirosító levéltetű jellegzetes tünete almán és ribiszkén is látható már. Szívogatása nyomán a levelek piros színe mellett a levél szöveteinek púposodása is tapasztalható (képen). Ellene a Mospilan 20 SG-t alkalmazzák.

A sodrómolyok kis lárvái (hernyók) a besodort levélszélek védelmében rágnak. Ellenük is a Mospilan 20 SG hatásos.

Szőlőinkben erős a tarka szőlőmolyok rajzása. A szexferomon csapda a fogási eredményei a védekezés időpontjának meghatározásában nyújtanak segítséget.

Ebben az időszakban érdemes a szőlőlisztharmat ellen megelőző, célzott permetezés elvégzése is. Magas dózisban, a megszokottnak akár a kétszerese mennyiségben (5-7 kg/ha) kijuttatni a lisztharmat elleni gombaölő szert (pl. Thiovit Jet).

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó