Növényvédelmi teendők – 2022. április 11-17.

Növényvédelmi teendők – 2022. április 11-17.

Pap Edina 2022. ápr. 11.

Az évek óta tapasztalt változékony időjárást az idei még felül is múlja. Az általános szárazság mellett a néhány napos 20 oC körüli nappali hőmérsékletet 10-11 oC-os napok követik. Emellett éjszaka gyakori a fagy is. Mi is nehezen bírjuk ezeket a megismétlődő változásokat, valószínű virágzó vagy már elvirágzott gyümölcsfáink sem érzik jól magukat.

Ilyenkor, a természet rendje szerint egyes kórokozók, felismerve a gyengülő állapotot, újult erővel támadnak. Két gombabetegség különös figyelmet érdemel: a tafrina=őszibarack levélfodrosodása és a monília= gyümölcsrothadás, ill. hajtásszáradás. Gondolhatnánk, hogy a témát már kimerítettük. Pedig korántsem tudunk eleget a fertőzés lefolyása, az ellenük való védekezés időzítése vonatkozásában, valamint a hatásos gombaölő szerekkel kapcsolatban.

Őszibarack fáink virágzása, fajtától függően tart, vagy már a sziromhullás fenológiai fázisa tapasztalható. A levelek általában aprók, fejletlenek. A tafrina tünete ilyenkor apró, lencseszem nagyságú és alakú, esetleg elliptikusan megnyúlt piros folt. A levelek növekedése során hamarosan megjelennek a már ismert tünetek: a levelek csúcs felől vagy a főerek mentén megvastagodnak, összeráncosodnak, a levél fonáka felé begörbülnek. Színük fajtától függően sárgászöld, pirosas vagy élénk sötétvörös. A beteg levelek mérete az egészségeshez viszonyítva kétszeres is lehet, húsos állományú és törékeny. Súlyos esetekben a levélnyél fertőződhet és a kórokozó a virágokat és a termést is megtámadhatja. A beteg virágszirmok a sziromhullást követően még két-három héten át is a fán maradhatnak, a virágok terméketlenek. Gyümölcsökön a terméshéj megvastagodhat, felhólyagosodik, a rajtuk kialakuló foltok megpuhulnak, megrothadnak.

A kórokozó a fertőzött, lehullott levelekkel, a talajba kerülve tovább él. Több éven keresztül is fennmaradhat úgy, hogy ezalatt a fertőzőképessége lényegesen gyengülne.

Rügypattanás után az esővel párosuló lehűlést és a 7 oC körüli átlag hőmérsékletet kell figyelembe venni. Ezen ismeretek birtokában szorgalmazzuk a rügypattanáskori rezes lemosó permetezést, majd a réztartamú gombaölő szerek közül lehetőleg a kis szemcseméretű rezes készítmények alkalmazását (pl. Cuproxat FW) pirosbimbós állapotig akár két alkalommal is. Mivel a kórokozó az epidermisz és a kutikula között élősködik és hozza szaporító képleteit, ekkor tehát már csak a felszívódó gombaölő szerek hatásosak (pl. Score 250 EC, Orius 20 EW, Syllit 400 SC – utóbbi két gombaölő szer feltételes forgalomban vásárolható). A felületen ható hatásos készítményeket betiltották. A felsorolt szerek vegetációban 2, legfeljebb 3 alkalommal juttathatók ki a rezisztencia kialakulásának elkerülése céljából. A levél szövetének felrepedése után védekezésre alkalmasak lennének a kontakt szerek is. A kórokozó spórái a továbbiakban már nem fertőznek, hanem a beteg levelek lehullását követően a földre lehullva a következő évi fertőzés forrásául szolgálnak.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó