Növényvédelmi teendők – 2021.szeptember 9-15.

Növényvédelmi teendők – 2021.szeptember 9-15.

Pap Edina 2021. szept. 9.
A „vénasszonyok nyara” kitűnő feltételeket biztosít a szabadban eltölthető időre. Ezerrel indulnak a szüretelő emberek a szőlőkbe. Traktorok, szedőgépek, lassújárművek akadályozzák a forgalmat. Ezt azonban kevesen veszik rossz néven.

Jó évet zár a szőlőágazat. A fakadás az átlagosnál később kezdődött, de a májusi csapadék a szőlőkben is „aranyat ért”. A járványhelyzet kialakulásában figyelmet igénylő betegségek – lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész – a kritikus virágzási időszakban nem jelentkeztek. Az aszályos, forró nyár, a 2000-es évhez hasonlóan, nem kedvezett a kórokozók felszaporodásának. Még fürtzáródáskor sem érkeztek rossz hírek a lisztharmat-fertőzésről.

Július végétől azonban hirtelen „berobbant” a lisztharmat, és egyes dűlőkben alacsony levélfertőzöttséggel és kritikusan magas fürtkárosodással okozott ijedelmet a szőlősgazdák körében.

Augusztusban néhány nap alatt lehullott két átlagos hónap csapadékmennyisége. A szőlőszemek növekedtek, majd az esőket követő meleg napokon cukrosodtak.

Szeptember elejére a korai szőlőket (Zenit, Irsai Olivér) leszüretelték, most már a Merlot következik. A hónap végére akár már el is tehetik a szüretelő edényeket.

Jó évet zárnak a szőlősgazdák. Eddig kisebb napperzselés, néhol egy kevés jégeső, esetleg szélkár okozott némi gondot. Tudjuk, hogy szüretig még lehet meglepetés, az örömben üröm is. Az azonban biztos, hogy 2021-ben egészséges, jó minőségű szőlőt jegyezhetünk be egy-egy borvidék „emlékkönyvébe”. A korai szőlők borai elkezdtek forrni a pincékben. Kérdés: lesz-e vevő?

A növényvédelem számára az ún. kisebb jelentőségű betegségek okoztak gondot. Gombaeredetűek: fekete- és fakórothadás, orbánc, vírusok, fitoplazmák, agrobaktérium felszaporodása váratlan, sok esetben későn észlelt tünetekkel, amelyeknek a felismerése nehézkes, ezért az ellene való védekezés eredményessége is korlátozott.

A szőlő feketerothadás betegség előretörése az utóbbi évtizedben észlelhető, gyakorisága pedig egyre növekvő. Ezért vállalkoztam a felsorolt károsítók közül ezzel a betegséggel kapcsolatos információk, tudnivalók részletes megosztására.

A szőlő feketerothadás betegség tünetei általában előbb jelennek meg, mint a peronoszpóra kórképei. A kórokozó a szőlő valamennyi zöld részét megtámadhatja. A leveleken vörösbarna színű, kerek foltok jelennek meg, olykor nagy számban. Átmérőjük elérheti az 1 cm-t is. Szegélyükön sötét határvonal látható, közepük szürke lesz, majd tűszúrásnyi fekete pontok is kialakulnak. Fertőződhetnek a fiatal hajtások, a levélnyelek, kacsok és fürtkocsányok is. A fürtök minden részét megtámadja a gomba, mégis a legnagyobb kár a bogyókat éri. Ha a bogyók teljes nagyságuk felét elérik, apró, szürkés foltok mutatkoznak barna gyűrűvel, amelyek két napon belül a bogyó felét beboríthatják. A bogyók közepe besüpped, ráncosodik, sötét lesz, hamarosan szénfekete, kemény múmiaszerűvé válik. Rajta fekete kiemelkedések alakulnak ki. A kórokozó a földre hullott, beteg szőlőszemekben telel át. A tavaszi esőzések kedveznek a kórokozónak. A tünetek először az alsó leveleken láthatóak.

Agrotechnikai és mechanikai védekezés mellett (levegőjárta terület, gyommentesítés az ültetvény környezetében is, metszés nyugalmi állapotban, nyesedék eltávolítása, szellős lombozat, zöldmunkák időben történő elvégzése) a szőlő teljes virágzásától számított hat héten belül kerüljön sor vegyszeres védekezésre is, két-három alkalommal a fertőzés erősségétől függően. Hatékony gombaölős zerek: Polyram, Cabrio Top, raktáron lévő Cantus, Collis.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó