Növényvédelmi teendők – 2021. szeptember 2-8.

Növényvédelmi teendők – 2021. szeptember 2-8.

Pap Edina 2021. szept. 2.
A múlt heti „zöldséges” témát folytatva további, gyakran feltett kérdésekre próbálok választ adni.

Vajon mitől pödrődnek a paradicsom, elsősorban a folytonnövő, lugasparadicsom-fajták alsó levelei? – teszik fel a kérdést sokan a Szaktanácsadás rovatban. A termelők elsősorban gombás eredetű betegségre gyanakodnak. Bár az sem kizárt, de az okok mégis főként azon kedvezőtlen körülményekben kereshetők, amelyek közepette a növények kénytelenek élni, sokszor csak túlélni.

Gyakori, hogy a növényállomány számára elegendő a nedvesség, megfelelően öntöztük, mégis pöndörödnek a levelek. Mi lehet a baj? Előfordulhat, hogy a termesztéstechnológiai javaslat alapján túl sok levelet, hajtást távolítottunk el a tövekről, de a forróságban a levegő alacsony páratartalma is felelős lehet a tünetek kialakulásáért. A tapasztalt termelő maga is rájöhet arra, hogy a túl sok víz, napfény és túl magas hőmérséklet, valamint ezek fordítottja is károsan befolyásolja a termés mennyiségét, minőségét. Gyakori panasz, hogy az egyébként jól beérő paradicsom felső része (válla), a kocsány körül zöldes, kemény húsú lesz. Oka lehet napégés, vagy káliumhiány. A túl nedves/száraz talajból túlzott melegben/magas páratartalomban a növény nem tud elegendő káliumot hasznosítani.

Furcsán hangzik, de ha nagy melegben késik a virágzás, a bőséges és jó minőségű lesz. A terméskötés idején ritka az optimális, 20-25 C-fokos hőmérséklet. Hideg hatására kialakulhat az üregesség, a nagy napi hőingadozás következtében a bogyó berepedése. Ha a hideg egész nap – éjszaka is – tart, a nappal megtermelt cukrot lebontja a növény. Ez a növény gyengülésével jár; ezt nevezik önemésztésnek a kertészek. Ilyenkor csökken a virágzás, a bogyók növekedése és érése lelassul. A bogyóban sárgás, barnás foltok keletkeznek, színe és íze sem éri el a fajta jellemzőit.

Az utóbb felsorolt problémákat megelőzni vagy megoldani nem tudjuk, de a miattuk fellépő elváltozások lehetséges okait most megismerhettük.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó