Növényvédelmi teendők – 2021. szeptember 16-22.

Növényvédelmi teendők – 2021. szeptember 16-22.

Pap Edina 2021. szept. 16.

A színpompás egynyári és évelő virágok kertünk ékességei. Tetszetősségük élvezete mellett növény-egészségügyi problémáik korai felismerése és megoldása is fontos feladata a kertésznek.

A kardvirág (Gladiolus) júniustól akár novemberig virágozhat. A gladiolusztripsz a növényt egész élete során elkíséri, ezért a növény fontos kártevője. Károsítása nyomán a levelek rendellenesen fejlődnek, erősebb fertőzésnél torzulnak, elkeskenyednek és kisebbek maradnak. A tripsz szívogatása után a bimbók fellevelei elszáradnak, esetleg ki sem nyílnak. Ammenyiben mégis kinyílnak, kisebbek, torzultak és fehérfoltosak lesznek. A szirmok széle elszáradva befelé sodródik. A tripszek a virág szárát tömeges tojásrakásukkal is károsíthatják; a száron ovális, barna foltok képződnek, a szár akár meg is görbülhet. A hagymagumón elfehéredett, besüppedt foltok keletkeznek a tripsz károsítása nyomán

A tripsz elleni védekezés sikere már a gumók beteleltetése során elkezdődik. Tudható, hogy magasabb hőmérsékleten a tripszek szaporodása télen sem szünetel. Kertészek tapasztalata, hogy a hagymagumó tripsztől való mentesítésének egyik sikeres módszere, hogy a gumókat újságpapírba csomagoljuk, majd néhány nap után a papírból kivesszük és száraz helyen tároljuk. A tripszek a papíron maradnak. Jó módszer becsomagolás előtt rovarölő szer alkalmazása is. Vegetációban pedig szükség szerint permetezni kell Mospilan+tapadószer kombinációjával, lehetőleg már az első levelek megjelenésekor.

A krizantém károsítóktól való mentesítése visszatörése után célszerű, szeptember közepétől pedig szükséges. A levélfonálféreg, a fekete levéltetű és a fehérrozsda kritikus helyzetet teremthet úgy üvegházban, mint szabadföldön. A fonálféreg kártétele jól látható tünetekkel jelentkezik először az alsó leveleken. A foltok levélerektől határoltak, szögletesek. A fonálféreg belső élősködő. A légzőnyílásokon át hatol a levélbe. Esős időben, vagy sok öntözés hatására gyorsan szaporodik. A fonálféreg elleni védekezés első fázisa a növényi maradványok összegyűjtése és minél előbbi megsemmisítése. Nem ajánlott a komposztálás sem.

Nagyon fontos a fertőzésmentes szaporítóanyag és talaj. Lényeges, hogy minden évben új helyre kerüljön a krizantém. Biológiai védekezésre is van lehetőség parazita fonálférgek, antagonista gombák segítségével. A kémiai védekezést segítő Nemathorin 10 G talajfertőtlenítő szer feltételes forgalomban vásárolható (II. kat.).

A tripszek, az atkák és a levéltetvek is komoly károkat okozhatnak. Szükség esetén időben kell védekezni ellenük pl. Mospilan, Zoom, ill. Lamdex készítményekkel. A felsorolt kártevők a most virágzó őszirózsa esetében is gyakran támadnak és az ellenük való védekezés időzítése is fontos.

A krizantém gombás betegségei (lisztharmat, szeptória, barnarozsda) közül kiemelkedő jelentőségű a fehérrozsda-fertőzés. Kezdetben 5 mm átmérőjű, zöldesfehér foltok jelennek meg a leveleken. Később a foltokon a levelek fonákán kitüremkedések, viaszszerű fehér, majd sötétedő, végül fehéres-pelyhes tünetek láthatók.

Védekezésre alkalmas növényvédő szerek: Amistar, Folicur Solo stb. Kezeléskor a levél fonákára is kerüljön permetszer. Fontos, hogy az öntözővíz a növényt ne érje, csak a talajt öntözzük.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó