Növényvédelmi teendők – 2021. október 14-20.

Növényvédelmi teendők – 2021. október 14-20.

Pap Edina 2021. okt. 14.

Kertjeinkben csak mutatóban hagytunk egy-két gyümölcsöt a fákon, bokrokon. Tudjuk, hogy helyenként, fajtánként bizony elmaradt a várva várt virágzás, de még inkább a terméskötődés a fagyok miatt. Alig szedhettünk meggyet és szilvalekvárnak való Besztercei szilvát. A kajszibarack a kivételes adottságú helyeken kívül a hideg időszakoknak esett áldozatul, és a rossz időben érkezett fagy a dió sem kímélte. A szőlő jó termést és jó minőséget adott, bár a savak magasak.

A következő év mindig reménnyel kecsegteti a kertészkedő embert. Ennek növényvédelmi alapjait most kell megteremteni a lemosó permetezéssel! Sokféle javaslatot olvashatunk az interneten és a jó szomszédok is különféle okosságokkal tömik a fejünket. Pedig röviden és egyértelműen: az őszi, úgynevezett „tisztító permetezés” egyszerű és szükséges!

A kert valamennyi fás növényét – fákat és bokrokat egyaránt – Vegesol R vagy Vektafid R lemosószerrel kell kezelni, de a Bordóilé is jó választás. A permetezést a lombhullástól lehet végezni, bő lémennyiséggel, valóban lemosásszerűen, ügyelve arra, hogy a lehullott levelekre is jusson a permetléből. Az előbbi két készítmény a gombabetegségek és a telelésre készülő rovarok különféle fejlődési alakjai ellen is hatásos, míg a Bordóilé csak betegségek ellen hat. Fontos, hogy a permetezés 10 oC fölötti hőmérsékleten történjen. Ezzel a munkával a jövő évet szolgáljuk, mivel a korán ébredő károsítók gyérítésére szolgál.

A zöldségféléket – néhány kivételtől eltekintve – folyamatosan betakarítjuk. Valamennyien tudjuk, hogy a téli vitaminhiányos időszakban nélkülözhetetlene, értékesek ásványi anyag- és vitamintartalmuk miatt. Tárolásukra többféle lehetőséget ismerünk, próbáljuk ki valamennyit, és válasszuk ki a számunkra legkedvezőbbet!
Gondoljunk virágainkra, hiszen reményünk szerint legtöbbjük jövőre is díszíti kertjeinket. A tulipánhagymák már a földben várják a tavaszt. A kardvirág-hagymagumók felszedése és megtisztítása után a gladiólusz tripsz gyérítése céljából az alábbi módon tároljuk őket: újságpapírba csavarásuk előtt szórjuk meg Mospilan rovarölő szerrel. A gumó repedéseiben meghúzódó kártevő ellen jó hatékonysággal védekezhetünk ezzel a módszerrel. A dáliagumókat én a rátapadt földdel együtt vödörbe teszem és a pincében tartom.

A krizantémtövek nevelési helyükön, szabadföldben vagy zárt termesztőberendezésben néhány héten belül felhasználásra kerülnek. Sok esetben a növények különféle betegségekkel és kártevőkkel fertőzöttek. Gyakori betegségeik a fehér és a barna rozsda, a levél-foltbetegségek és a szürkepenész. A szürkepenész-fertőzés a virágok esztétikai értékét rontja, ezáltal felhasználhatatlanok a beteg virágok. A kórokozó ellen a még egészséges tövek védelme érdekében még mindig érdemes permetezni Switch, Mythos, Amistar stb. készítmények valamelyikével. A kártevők közül a levélfonálféreg és a levéltetvek okozhatnak gondot a krizantémon. Zárt termesztőberendezésekben levéltetű ellen még mindig lehet és kell is védekezni pl. Mospilan készítménnyel.

Záró gondolatok a dióburok-fúrólégyről. A fekete diók összeszedése elsősorban szépérzékünket szolgálja. A kártevő lárvája már régen a talajba húzódott és a biztonságos telelés érdekében bábállapotot vett föl. Igaz, hogy általában a talaj felső 3-5 cm-es mélységében található, szükség esetén, pl. tartós, erős lehűlés, fagy idején azonban leküzdi magát mélyebbre is! A kártevő elleni küzdelem sikere érdekében július elejétől kell résen lenni! Akkor viszont sok és sokféle módszer áll rendelkezésünkre, amelyeket kivétel nélkül komolyan kell venni. A kitartás, az állandó megfigyelés és – lehetőség szerint – az időben történő permetezés hozhatja meg a védekezés eredményességét.

Ne feledkezzünk el melegkedvelő növényeink téli védelméről sem!
A nyugalmas téli napokban, kérem, böngésszék végig idei tanácsaimat, hogy még felkészültebben várják a következő év növényvédelmi kihívásait a kertekben!

Találkozzunk 2022-ben!

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó