Növényvédelmi teendők – 2021. március 5-11.

Növényvédelmi teendők – 2021. március 5-11.

Pap Edina 2021. márc. 4.

2021-ben is megérkezett a tavasz! A legtöbb kertészkedő felkészült már a fogadására. Tervez, magokat vásárol, rakodik a faházban és szinte minden nap körbejárja a kertjét. Elhatározza, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból tanulva mostantól jobban szervezi és végzi a kerti munkálatokat.

Ma már nemcsak a gyakorlott kertészek tudják, hogy az egész évi sikeres növényvédelem alapjait most kell lerakni. A lemosó permetezés alkalmazása nagyon régi időkre tehető. Az áttelelt gombaképletek és a kártevők téli alakjai jól gyéríthetők, sőt pusztíthatók is. 

A permetezési célt szem előtt tartva 3 csoportban foglalom össze a tennivalókat.

1. Az almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya, berkenye, galagonya) károsítói ellen a három komponenst tartalmazó lemosó szerek közül kell választani: réz, kén és olaj. A lisztharmat, a varasodás és a monília a kritikus betegségek, a pajzs- és levéltetvek, a körtelevélbolha, a molyok hernyói a kártevők népes táborához tartoznak. A növények téli nyugalmát követő időszakban a károsítók sebezhetősége is fokozódik. 

2. A csonthéjasok (cseresznye, meggy, szilva, őszi- és kajszibarack) károsítói ellen kiemelten fontos a réztartalmú lemosó szerek használata (monília, tafrina, levélbetegségek stb.). Jelentősek a védekezésnél a kártevők is, pl. a molyok rejtőzködő lárvaalakjai, a levéltetvek stb. Az utóbbiak ellen a réz mellett fontosak az olajok is (paraffin, napraforgó stb. olaj) a lemosó készítmény választásakor. Ilyen pl. a Vektafid R.

3. A szőlő károsítói, a lisztharmat, orbánc, fakórothadás áttelelő gombaképletei, az atkák, ékköves araszoló, pajzstetvek  ellen a kén+olaj felhasználása javasolt (pl. Nevikén stb.). A kezelést rügyfakadáskor célszerű elvégezni.

A gyümölcsfák lemosó permetezésére két időszakban van lehetőség: amikor tartósabb a felmelegedés, mint jelenleg, valamint rügyfakadáskor. Akkor lehet a leghatékonyabb a lemosó kezelés, ha mindkét alkalommal elvégezzük. A készítményekből először a magasabb dózist, majd rügyfakadáskor  a kisebb töménységet alkalmazzuk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy permetezéseket bő lével, lemosásszerűen kell végezni.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó