Növényvédelmi teendők – 2021. március 25-31.

Növényvédelmi teendők – 2021. március 25-31.

Pap Edina 2021. márc. 27.

A hónap elején, kellemes melegben a szorgalmas kertészek elvetették a borsót, a retket, s talán még előbb a hagymaféléket. Az éjszakai hidegek – néhol mínusz 5-6  oC  – bizony megcsípték a borsó, retek levelét. Szerencsére ezért nem kell újra vetni. A meteorológiai jelzések alapján március végére remélhetőleg ideér az „igazi tavasz”.

Mindenki készülhet az előttünk álló feladat időben történő elvégzésére. A téli, tél végi lemosó permetezéseken a legtöbb kertészkedő már túl van, egyesek kétszer is permeteztek . Aki mégsem tudott erre időt szakítani, még mindig nem késő. Rügyfakadáskor, rügyfakadás után nem sokkal még lehet használni az előzőekben javasolt készítményeket, csak alacsonyabb töménységben. A rezes szerek minden gyümölcsfán és bokron – még az egyébként rézérzékeny őszibarack és mandulafán – is jó hatásfokkal alkalmazhatók, különösen a mikroszemcsés formulák. 

Az elmúlt néhány hét hideg időjárása kedvező feltételeket biztosított a levélfodrosodás (tafrina) számára. A lemosók jó indulási alapot biztosítanak a kórokozó elleni küzdelemben, de hamarosan egyéb gombaölő szereket is be kell vetnünk. Említettem, hogy a rezes szerek az őszibarack és mandulafákon a későbbi fenológiai állapotban már nem alkalmazhatók. A korai virágzásban már csak a felszívódó szerek közül válasszanak:  Score és analógja, az Alfa Solo, vagy a monília ellen is hatásos Folicur Solo vagy Orius. 

A március eleji meleg napokban több növényen láthatóak voltak a levéltetvek kisebb telepei. Erre a melegedéssel még fokozottabban oda kell figyelni.  

Az enyhe tél a lisztharmat-gombák felszaporodását elősegítette. Sokféle dísznövényen láthatóak a tipikus tünetek – lisztes, letörölhető bevonat a levelek színén, amelyet dohos szag kísér. Súlyosabb állapotban a hajtásvégek is károsodnak. Itt most kiemelem a babérmeggyet, amelynek telepítése –akár sövénynek is – igen közkedvelt lett. Jelenleg 10 oC feletti hőmérsékleten a kéntartalmú szerek (Thiovit, Microthiol stb.), ezt követően ugyancsak a kén, felszívódó szerekkel kombinálva, hatásos a lisztharmat ellen. A babérmeggyen hamarosan látható lesz a hamvas vincellérbogár jellegzetes kártétele, a levél szélének csipkézése, félköríves rágásképe. Védekezni a kártevő ellen csak a tünetek megjelenésekor érdemes. Ugyanis a talajból jönnek elő általában április elején. Lárvája ellen a Nematop biológiai talajfertőtlenítő  szerrel védekezhetünk!

A babérmeggyhez hasonlóan az orgonán is jelentős lisztharmatfertőzés fogunk tapasztalni kilombosodáskor. Ha az orgona vegyes sövény egyik alkotója, különösen érdemes figyelni a lisztharmatra, mert a sövény esztétikai értékét nagymértékben rontja. Az előbbiekben említett vincellérbogár az orgonán is károsíthat. 

A ciprusfélék nagyrészt külső tényezők által kiváltott elváltozásai mellett kisebb mértékben ugyan, de egyes károsítók jelenlétére is figyelni kell. Hamarosan, április első felében, a kifejlődő fiatal ágvégek kialakulásakor érdemes permetezni Score+ Mospilan (tujafúró aranymoly, szúbogarak ellen) + keserűsó (magnézium-szulfát) kombinációval. A permetezést célszerű megismételni 14 napon belül.   

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó