Növényvédelmi teendők – 2021. május 27. - június 2.

Növényvédelmi teendők – 2021. május 27. - június 2.

Pap Edina 2021. máj. 31.

Az időjárás változékonysága folytatódik, de legalább az igaz, hogy „a májusi eső aranyat ér”. Kertjeink üdék, szépek. Persze a gyomok is nőnek. A gyomirtó szerek használatát azonban lehetőleg mellőzzék.

A károsítók is a megszokottnál kevésbé kiterjedt tünetekkel jelentkeznek. Most a tafrina és a monília ellen célszerű folytatni a védekezést a mindkét betegség ellen hatásos gombaölő szerek közül választva (pl. Score, Orius vagy Folicur – utóbbi két készítmény feltételes forgalomban vásárolható). Mint már az előzőekben említettem, a tafrina tünetei a mandula levelén és a szilva gyümölcsén is felfedezhetők, bár a szilvában csak az egészen korai fajtákon.  

Tömegesen jelentek meg a levéltetvek a szinte naponta hulló csapadék mellett. A védekezéseket minél előbb el kell végezni! Az érésben lévő gyümölcsök, a málna, a ribiszke, helyenként az egres esetében az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására ügyeljenek! Ilyenkor már csak a gyors, tagló hatású piretroidok közül válasszanak (Decis, Lamdex stb.). Az említett gyümölcsfák hajtásvégein is nagy létszámban szívogatnak a levéltetvek, ezért az ajánlott gombaölő szerek mellett rovarölő szert is használjanak. 

Dísznövényeink közül a virágzó bokrokon is sok a levéltetű. A pünkösdi rózsa, a margaréta, valamint a rózsa is tetves, irtása ezeken a növényeken is szükséges.

Az almamoly rajzása megkezdődött. Az ellene való védekezést június első felére időzítsék. A nagy almásokban 10 napon belül érdemes a permetezést megismételni. Ez a kezelés az aknázómolyok ellen is hatásos. Egyúttal ne felejtkezzenek el a gombabetegségekről sem (varasodás, lisztharmat –melyhez az őszibaracknál ajánlott készítmények közül válasszanak. 

Közeleg a dióburok-fúrólégy elleni védekezés ideje. Július 10-e után a legyek rajzása megkezdődik. Ezt megelőzően érdemes a vegyszeres permetezés előtti lehetőségek kihasználása. Ezek közül az egyik:  a  a diófák teljes terjedelmében, vagyis a korona alatti talajban áttelelő bábokból  kirepülő szárnyas alak, a légy elleni védekezés a koronacsurgó fóliával történő takarása. Ez a „praktika” a kirepülés lehetőségét zárja ki a légy számára, mert a fóliatakarás az előbújó legyek további létét megakadályozza. A levegőtől elzárt térben ugyanis elpusztulnak.   

Az általában kora tavasszal végzett talajfertőtlenítésnek a fúrólégy ellen most van az aktualitása. A báb alak a vegyszerekre elég nagy ellenállóságot tanúsít, a bábból kibújni szándékozó légy érzékeny a rovarölő szerre (Force 1,5 G vagy Force 10 CS). A Force gázfázisban fejti ki a hatását. A hatóanyagot a kártevők a bőrszövetükön keresztül veszik fel. A szer idegméreg, az idegingerület átvitelét akadályozza. 

Július 15-től érkezik el a légy elleni küzdelemben a 3. lehetőség. Az első legyek kirepülésétől kezdve a diófa alatti talajt 3 naponta kell lepermetezni tagló hatású idegméreggel (Lamdex, Decis stb.).

Ettől az időszaktól legalább egy ragacsos sárga lap – színcsapda – kihelyezése nagyon fontos a kártevő rajzás kezdetének és a rajzás folyamatának megfigyelésére. A permetezéseket a tömeges rajzás idején kell elvégezni.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó