Növényvédelmi teendők – 2021. május 20-26.

Növényvédelmi teendők – 2021. május 20-26.

Pap Edina 2021. máj. 22.

A szeszélyes áprilisi időjárás májusban is folytatódik. Örülhetünk viszont a rendszeresen hulló csapadéknak. Az időjárásra figyelő őseink szerint ugyanis a „májusi eső aranyat ér”.

Kertjeinkben szépen fejlődnek a zöldségfélék és a virágok. A gyümölcsfák károsítói, a betegségek és kártevők is megérkeztek, bár a megszokottnál kisebb mértékben és megkésve. Ezért, ha nem szükséges, ne permetezzenek. Tegyék ki a sárgalapokat a lombkoronába és a ragasztó csíkokat is a fatörzsekre. A talajból előbújó kártevők (hagyma-, sárgarépalégy stb.) rajzása is megfigyelhető, amelyek a talajra helyezett fehér vagy világoskék színű, vízzel megtöltött műanyag tálakkal észlelhető. A védekezés hatékonysága ezekkel az előrejelzési módszerekkel jelentősen megnövelhető és a kémiai rovarölő szerek kijuttatásának száma jelentősen csökkenthető. Mindez akkor lehet különösen fontos, ha elmaradt a talajfertőtlenítés.

Virágaink tüzetes átvizsgálásának is nagy jelentősége van. Ezzel a károsítókat időben észleljük és hatékonyabban védekezhetünk ellenük. Most elsősorban a levéltetvekkel találkozhatunk. Gyorsan szaporodnak, ezáltal a későbbiekben tömegeikkel kell megküzdenünk. Nem beszélve arról, hogy ragacsos váladékukkal a dísznövények dekoratív megjelenésére is károsan hatnak.

Gyümölcsfáinkon a levélfodrosodás (tafrina), a monília és a lisztharmat tüneteit látjuk. A múlt héten jeleztem a védekezés szükségességét és ismertettem a hatékony gombaölő szereket. Még mindig nem késő a köszméte (egres) amerikai lisztharmata ellen permetezni (Quadris + Thiovit Jet). Aki még nem találkozott ezzel a betegséggel, az szerencsés. A beteg bokrokon nemcsak a levelek, de a termés is károsodik, fogyaszthatatlanná válik. 

A piros ribiszke levélpirosító levéltetvei általában korán megkezdik károsításukat. Már az éppen kibújó levelek részben piros színűek és hólyagosak lesznek. A soknemzedékes faj tápnövényváltó, mostanra sok egyed néhány gyomnövényfajra telepedett át, tehát a ribiszke permetezése már nem indokolt.

A cseresznyelégy elleni védekezés aktualitása vitathatatlan. Bár a talajban telelő bábokból a legyek már áprilisban kezdenek kirajzani, kelésük vontatott. Hosszú ideig a lombkorona napsütötte részein tartózkodnak. Párosodásuk, érési táplálkozásuk akár 20 napig is eltart. Tojásrakásuk előtt célszerű védekezni a legyek ellen. A cseresznyelégy rajzása nyomon követhető a ragacsos csapdákkal. A légy alaki tulajdonságai egyediek, könnyen elkülöníthetők más légyfajoktól.  A hosszú rajzás miatt a felszívódó hatású Mospilan 20 SP felhasználását javaslom.  Érdemes tudni, hogy a tojásrakás nemcsak a már pirosodó, hanem a még zöld gyümölcsbe is történhet.        

A hajtáshervasztó darazsak rajzását május elején figyeltük meg. A nőstény tojásrakása az egyes hajtásokba 15-30 sebzést ejtve történik. Ezek közül egyet kiválaszt és csak abba helyezi el a tojását.  Egy-egy nőstény több hajtást is megtámad, amelyek ezután néhány órán belül fonnyadásnak indulnak. A lárva augusztus végéig károsít. Az ellene való küzdelemben egy fürkészdarázs faj és a cinkék is segítséget nyújtanak. Érdemes azonban permetezés helyett a fonnyadt hajtásokat levágni és elégetni.   

Almafáinkon a vértetű komoly pusztítást végez. Az almafa gyökerén áttelelő kártevő elsősorban a mechanikai sérülések, jégverés stb. okozta sebzéseken jelenik meg. Szívása nyomán duzzanatok, a vastagabb fás részeken rákos sebekre emlékeztető elváltozások alakulnak ki. A permetezést a vértetűtelepekre irányított erős vízsugárral, nagy permetlémennyiséggel, tapadásfokozóval végezzék. Javasolt készítmény a Mospilan 20 SP.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó