Növényvédelmi teendők –  2021. május 13-19.

Növényvédelmi teendők – 2021. május 13-19.

Pap Edina 2021. máj. 15.

Az időjárás rövid távú alakulása, a kifejezetten meleg napokat követő jelentős lehűlések a levélfodrosodás-betegség (tafrina) számára kedvezően alakultak. Bár a korai fertőzést elkerültük – amikor a levelek szétfesléskor már hólyagosodva, torzulva bomlanak ki –, mára az őszibarackfák leveleinek közel a fele tünetes. A most még kis felületű torzulás és elszíneződés napokon belül növekedni fog.

Most, az elvirágzás után nagyon fontos a kórokozó elleni hatásos védekezés. Permetezésre javaslom a Folicur Solo vagy a Score 250 EC gombaölő szerek használatát, amelyek a levélfodrosodás mellett a monília ellen is védenek. A Folicur Solo feltételes forgalomban vásárolható (II. kategóriás), a Score szabad forgalmú. A kezelést 10 napon belül ajánlott megismételni. 

Amint említettem, a Folicur Solo és Score gombaölő szer a monília ellen is hatásos. Valamennyire szerencsésen alakult ennek a „rettegett betegségnek” a kései megjelenése. Alacsony mértékű volt a virágfertőzés, és a tipikus hajtásvégi száradás, pusztulás is az évek óta megszokott mértéket nem érte el. A monília azonban nem tűnt el. Tovább pusztít, tehát ellene folytatni kell a védekezéseket. Hatásos felszívódó készítmény a Folicur Solo mellett a Score és Switch 62,5 WG – utóbbi kettő szabad forgalomban vásárolható. A permetezést 10 napon belül ismételni kell.

Almatermésűeken és szőlőn már láthatóak a lisztharmat tünetei. A Jonathan fajtakörben elsősorban az almafák gyertyás ágvégei, szőlőn a rügyekben, de még inkább a tőke fás részein áttelelő lisztharmat-képletek által okozott vastag bevonat, lisztharmattal fedett zászlós hajtások, illetve a levelek fonákán látható apró lisztharmat-telepek hívják fel a figyelmet a fertőzésre. Védekezésre ebben az időszakban a kéntartalmú gombaölő szerek alkalmasak (Thiovit, Kumulus stb.). Szőlőnél az általánosan alkalmazott töménység kétszeres mennyiségét javasolt kipermetezni.

Almafákon a varasodás tünetei még nem láthatóak. Tudjuk, hogy a gombabetegségek ellen a megelőző kezelések hatásosak. A Score vagy Folicur itt is ajánlott. Szőlőben a szőlőorbánc kismértékű fertőzése is látható az évről-évre fertőzést mutató területeken. 

A különféle kártevők – elsősorban a levéltetvek – előjöttek telelő helyeikről. A fatörzsön közlekedő hangyák sokasága figyelmeztet arra, hogy tömeges felszaporodásukat meg kell akadályozni! Erre hosszabb hatásidejű, felszívódó Mospilan 20 SC vagy gyors, taglóhatású kontakt rovarölő szerek (pl. Decis stb.) közül válasszanak.

A cseresznyelégy tojásrakási ideje elérkezett. A „kukacos” cseresznye elkerülése céljából alkalmazzák a Mospilant.  Körtelevélbolha ellen is célszerű permetezni Mospilannal, de a bolha által kiválasztott ragacsos váladék miatt tapadásfokozót is érdemes alkalmazni. 

A bogyósgyümölcsűek, málna, szeder, ribizli, köszméte, bodza károsítóhelyzetének ismeretében fontos, hogy időben védekezzenek. Gondolok itt a köszméte amerikai lisztharmat-betegségére (Score+Thiovit permetezés egymás után két alkalommal a termés megőrzése érdekében) és a levéltetvekre. A vesszőbetegségek elleni védelemmel megkéstünk, de a rezes készítmények felhasználása mindenképpen javasolt.

Almamoly ellen még nem, de a levélaknázók ellen már célszerű védekezni, szintén Mospilannal.

A hajtásvégek sárgulása, sőt elhalásos levéltünetei a vashiányra utalnak. A vas mikroelem, ezért korán kell védekezni ellene vastartalmú lombtrágya kijuttatásával (pl. Fitohorm 55 Fe, Damisol Vas).  

Az elvirágzott gyümölcsfák védelmét a továbbiakban is komolyan kell venni, hiszen a tavaszi hideg, néha fagyos éjszakák a termést sok helyen megtizedelték vagy megsemmisítették. 

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó