Növényvédelmi teendők – 2021. június 3-9.

Növényvédelmi teendők – 2021. június 3-9.

Pap Edina 2021. jún. 6.

A későn érkezett tavaszt szinte átmenet nélkül váltja fel a kora nyári időjárás. Az összetett hatás a károsítók megjelenését, tömegszaporodásuk és járványos fellépésük lehetőségét foglalja magába.

A lisztharmat sok gyümölcsfa, zöldségféle és dísznövény lombozatán nemcsak megjelent, hanem a fertőzés mértéke is egyre növekszik. A betegség ellen feltétlen védekezni kell lehetőleg hatékony felszívódó gombaölő szerrel, és a látható tünetek esetében kéntartalmú készítményt is tegyenek a permetlébe (pl. Score vagy Topas vagy Chorus + Thiovit Jet stb.).

A virágzás előtti állapotban lévő szőlő lisztharmat elleni védekezésének sikere a jelenlegi állapotban eldőlhet. Ezért különösen fontos a gombaölő szerek gondos kiválasztása és a permetlé jó fedettségének biztosítása, pl. Cabrio Top, Cyflamid, Quadris stb. készítményekkel. A permetlébe virágzás előtt kéntartalmú szert is célszerű keverni (pl. Thiovit Jet). Szőlőperonoszpóra-tünetekkel még nem találkoztunk, de az elmúlt időszak átlagosnál alacsonyabb hőmérséklete, a naponta lehulló kis vagy nagyobb mennyiségű csapadék az áttelelő gombaképletek számára kedvező körülményeket teremtve a fertőzés lehetőségét biztosították. Virágzás előtt a szőlőmollyal általában fertőzött területeken rovarölő szert is használjanak. A szőlőmolyok jelenlegi fejlődési állapotában (kifejlett hernyó) elsősorban a felszívódó szerekhez nyúljanak (pl. Insegar, Steward).

Körtefáinkon megjelentek a körterozsda tünetei. A jelenleg néhány milliméter átmérőjű foltok hamarosan megnagyobbodnak, egy-egy levélen több folt is kialakulhat. Ennek megelőzésére Score+Dithane kombináció használatát ajánlom. A permetezést 10 napon belül szükséges megismételni.

A levéltetvek szinte elözönlötték kertjeink valamennyi növényét. Kedvenc tápnövényeik, a rózsa, őszibarack, szilva mellett mindenütt nagyméretű telelepeikkel találkozhatunk. Nyomukban a levelek ragadnak, fénylenek és sok a hangya. Védekezésre megfelelőek a gyors (tagló) hatású rovarölő szerek is (Decis, Lamdex stb.). Aki azonban ritkábban tud permetezni, használja a felszívódó Mospilant.

Paradicsomon és paprikán is számítani a levéltetvek megjelenésére, és minél előbb elvégezni a szükséges permetezést.

A selyemfényű puszpángmoly új nemzedékének kis lárváival már találkozhatunk a bokrok belsejében. A fiatal hernyók még érzékenyek a rovarölő szerekre, ezért minél előbb védekezni kell ellenük pl- Mospilan+Lamdex kombinációval, a kártevő életmódjának megfelelő permetezési módon, nagy lémennyiséggel, erős vízsugárral. Fontos, hogy a bokrok belsejébe jusson be a permetlé! A permetezést ismételni kell. Hatásfokozóként célszerű kenőszappant vagy más nedvesítő szert (pl. Nonit) is alkalmazni a permetlé-kombinációban. 

A burgonyabogár kifejlett alakja már igen, de lárvája még nem támad. Időben kell elvégezni a védekezést, így a hatékonyság biztosabb. Javasolt készítmények: Bulldock, Mospilan stb.  

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó