Növényvédelmi teendők – 2021. június 24-30.

Növényvédelmi teendők – 2021. június 24-30.

Pap Edina 2021. jún. 27.

Az aszály és a forró napok a növények számára sem teremtenek kedvező körülményeket.  A jó kertész öntöz és gondoskodik. A napokban több napperzselés okozta tünetes növényi részt kaptam. A tűző nap ellen nem tudjuk letakarni az érzékeny növényeket, de az öntözés időpontját meghatározhatjuk. 

Kérdés: mikor öntözzünk? Este a felhevült növényeken – ha a leveleket öntözzük – súlyos elváltozásokat idézünk elő. Ezért marad a reggel. Az is minél korábban, hogy a tűző nap, a gyors felmelegedés előtt történjék. Legjobb volna az esővíz – ha nincs, a csapi vizet előző nap engedjük az öntöző kannákba. A vizet ne sajnáljuk, de az öntözést ne vigyük túlzásba. Ne felejtsük: két különösen magas vízigényű növényre kell most nagyon odafigyelni, a málnára és a paradicsomra. 

Szárazságban a tápanyagfelvétel is akadályozott, így különböző hiánytünetekkel találkozunk. Ezekből most, az éppen termést érlelő málna vas- és rézhiánya kiemelkedik. A paprika nitrogénhiánya is gyakori. Általános a tápanyaghiány még a tápanyaggal jól ellátott talajok esetében is. Sok öntözővíz kell ahhoz, hogy a tápanyag felvehető legyen. Ezért inkább a lombon keresztül való pótlást válasszuk – természetesen korán reggel, a felmelegedést megelőzve kell kijuttatni a lombtrágyákat is.

Gyakori kérdés a hortenzia felső leveleinek sárgulása. A sárgulás néha az egész növényre kiterjed. Oka a vashiány, de kiváltója a talaj kedvezőtlen pH-ja. A sárgaság főleg a mészben gazdag talajokon alakul ki. Tavasszal a hortenziák kisebb-nagyobb mértékben elfagytak, majd újra neveltek virágszárakat. Ilyenkor nem célszerű, de elvirágzás után kezelni kell vastartalmú lombtrágyával, ami öntözve is kijuttatható.

A közelmúltban sok kerti növényünk különös, eddig szinte nem is látott kártevők sokaságától szenved. Ilyen a mindenki számára kedvelt magyal. A levelek fonákán, hátsó oldalán szabad szemmel is jól látható sárgás színű lárvák szívogatnak: a juhar pajzstetű lárvái. A fajra jellemző az akár 10 mm nagyságot is elérő gyapjúszerű, fehér tojászsákok látványa. Védekezésre a Mospilan felhasználását javaslom, de minden esetben tegyenek a permetlébe Biosol-t (káliszappan), amely hatás- és tapadás fokozó.  A magyal levele viaszos, a permetlé egyébként lepereg róla.

Gyakori a permetlé-perzselés tünete. Elsősorban a fiatal gyümölcsökön látható permetlémegfolyás, amin később parásodó réteg alakul ki.  Oka lehet túladaglás, permetezőgép hibája – egyenlőtlen szórás –, vagy alkalmatlan időben való kijuttatás. Ezek a károsodott gyümölcsök tovább nem fejlődnek vagy torz alakot vesznek fel, később pedig többnyire lehullanak.

A tujafúró aranymolyon kívül, amely a tujaféléket és az álciprust károsítja, egyéb aknázómolyok megjelenését is tapasztaltuk más örökzöldeken, pl. borókaféléken. Az előző kártevőnemzedék rágásnyomaira felfigyelve észleltük az alkonyati órákban az apró termetű, szürkés molylepkék tömeges repülését. A tujafúró aranymolynál már a korábbi ismertetett védekezési javaslatok  érvényesek: alkonyatkor érdemes permetezni az ilyen, tünetes növények környezetében a további károk megelőzése céljából (pl. Lamdex).

A levél-, gyapjas- és egyéb pajzstetvek felszaporodását továbbra is akadályozzuk meg!   

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó