Növényvédelmi teendők – 2021. június 17-23.

Növényvédelmi teendők – 2021. június 17-23.

Pap Edina 2021. jún. 19.

A tartós meleg hatására néhány melegkedvelő kártevő felszaporodását tapasztalhatjuk. Talán legfeltűnőbb a különféle poloskafajok (zöld, vándor, márványos, csíkos stb.) megjelenése.

A poloskák a kertekben fellelhető szinte valamennyi növény pusztítói. Ellenük a kontakt rovarölő szerek közül a Decis, Decis Mega, Sherpa, Lamdex felhasználását javasoljuk. Tömeges szaporodásuk várhatóan bekövetkezik, ha nem védekezünk ellenük.

Természetesen a levéltetvek továbbra is nagy számban szívogatnak. A mézharmat, a hangyák járása és maga a kártétel hívja fel rájuk a figyelmet. A látható kár mellett jelentős a vírusátvivő (vektor) szerepük, amelyet a fertőzött egyed élete végéig megőriz. Az ellenük való védekezés tehát indokolt. 

Néhány dísznövényünk a gyapjas tetvek támadását próbálja leküzdeni. Ebben tudunk segíteni az egészséges fejlődést biztosítva megfelelő víz- és tápanyagellátással. A felszívódó Mospilan felhasználását javaslom, lehetőleg tapadásfokozó készítmény permetlébe keverésével. 

A lepkekabóca általános előfordulása helyén évről-évre károsít. Mivel invazív (idegenhonból betelepedő) kártevő, pusztításában az ismert hasznos élő szervezetek (elsősorban fürkészek) nem segítik a küzdelmünket. Ennek a kártevőnek gyérítésére a gyapjas tetveknél leírtak érvényesek.   

Az elmúlt 7-8 évben sokfelé kivágták a puszpáng (buxus) sövényeket és a csodálatos formára nyírt bokrokat a selyemfényű puszpángmoly kártétele után. Mostanában azonban megtanulták a kertészkedők a sikeres védekezés titkát: a kártevő érzékeny időszakára időzített védekezések, a kijuttatás követelményeinek betartását, a növekedésszabályozó rovarölő szerek helyes használatát stb. Őszre általában sikerült megoldani a gondokat, és örülhettek szép növényeiknek. Sajnos, a figyelem évről-évre csökkent, a kártevő pedig szaporodott és rágott. A puszpáng ilonca hernyói most 3-4 cm nagyságúak, de bábozódás előtt még célszerű irtani őket (pl. Mospilan+Lamdex kombinációval). A növekedésgátlók használatát már betiltották. A kártevő következő nemzedékének lepkéi augusztus közepétől rajzanak, a fiatal hernyók később szövedékzsákban telelnek át.

Nemsokára elérkezik a dióburok-fúrólégy rajzása. A kártevő talajban – 3-5 cm mélységben – áttelelő bábjaiból jönnek elő a burokfúró legyek. Létszám-csökkentésre ajánlom a Force 1,5 G vagy a feltételes forgalomban vásárolható Force 10 G talajfertőtlenítő szer használatát. Hatásukat gázfázisban fejtik ki. A rovarok a bőrszövetükön keresztül veszik fel. Idegméreg, amely gátolja az idegingerület átvitelét. Kijuttatás után azonnal be kell dolgozni, legfeljebb 5 cm mélységben. Ha lehetőségünk van rá, takarjuk a talajt a koronacsurgóban fekete fóliával, így fokozhatjuk a szer hatékonyságát. A bábból kibújó legyek a gáz hatására elpusztulnak. Abban az esetben is célszerű bedolgozni a szert, ha nem tökéletes a pusztítás. Kevesebb légy kevesebb tojást rak a burok alá, így a kikelő kisebb lárvaszámmal a védekezésünk eredményesebb lehet.     

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó