Növényvédelmi teendők – 2021. június 10-16.

Növényvédelmi teendők – 2021. június 10-16.

Pap Edina 2021. jún. 13.

Igazi öröm mostanában kertjeinkben felfedezni a nyár tobzódását, az esők utáni meleg hatását. Minden növényünk mutat valami szépet: gyümölcsfák, bokrok, virágok és zöldségfélék.

A hidegebb időt kedvelő levélfodrosodás tünetei nem erősödtek, a moníliás hajtáspusztulás a sokévi átlagnál alacsonyabb mértékben jelentkezett a korai időszakban, és most sincs ez másként. A körterozsda tüneteit egy héttel ezelőtt észleltük, a fertőzés azóta stagnál. Az almafa-lisztharmat a Jonathan fajtakörben erősebb fertőzést produkál.

Annál több a kártevő, jól ismert és ritkábban látható fajok egyaránt. A levéltetvek szinte minden növényen gyorsan szaporodnak, telepeik nőnek, a megtámadott növényeken szívogatásuk mellett a ragadós testváladék – később az ezen megtelepedő korompenészgomba miatt is – állandó figyelmet igényel. Probléma az is, hogy a szívogatott növényrész alatt is ragadós, fényes lesz a levélzet. 

Almafákon gyakori az aknázómoly-lárvák károsítása, az egyes fajokra jellemző kárképpel. A vértetű telepei újra és újra előtörnek, elsősorban a sebzéseken megtelepedve. A kártevő viaszos védelme miatt a permetezéskor tapadásfokozót is használni kell. Az almamoly áttelelő nemzedékéből már néhány hete kirajzottak a lepkék. Ellenük az alkonyati órákban célszerű védekezni (Mospilan vagy Lamdex stb.)

A körtelevélbolha a levéltetvekhez hasonlóan mézharmatot termel, ellene mostanában is érdemes védekezni. Szokatlanul nagyszámú a hajtáshervasztó darázs kártételét követő hajtásvég-lankadás. A lehajlás helyén a darázs csigavonalban lyukakat készített a hajtásban, ezekből egy lyukat kiválaszt, és abba helyezi el a tojását. A károsodott hajtásvég elhervad, majd megfeketedik. A vegyszeres védekezés helyett a mechanikai megoldást válasszák: a károsodás helyétől a még egészséges részig egyszerűen le kell vágni a fonnyadt hajtást.

A cseresznyelégy ellen – a kései cseresznye, illetve meggyfajták esetében – még érdemes védekezni. Cél a tojásrakó nőstény elpusztítása. A legyek napos, meleg időben a legaktívabbak, akkor érdemes permetezni. A permetlének a fa tetejét is el kell érnie, főleg ott „tanyáznak” a legyek. A védekezés során figyelemmel kell lenni a méhek védelmére. A védekezés időpontja miatt csak a méhekre veszélytelen Mospilan használatát javaslom.

Meglepően sok a bundásbogár és a zöld cserebogár (rózsabogár). Előbbi a virágokban, utóbbi a zöld levelekben okoz kárt. Kisebb területen a vegyszeres védelem helyett érdemes összeszedni ezeket a bogarakat. 

Évről-évre ismétlődő kérdés a szeder termésének elváltozása, keresik a termelők a megoldást. A tünetekért felelős kártevő a szederatka. A szabad szemmel is látható takácsatkákkal szemben igen apró méretű, még 10 szeres nagyításnál sem látható. A kártételt követően kisebb-nagyobb mértékben az érő termésekben a résztermésekben nincs színanyag. Az ilyen résztermések pirosak maradnak majd kifehérednek. A károsodott gyümölcsök élvezhetetlenek. Ebben az időszakban a védekezés hatástalan. A permetezést a fővirágzás végén kell elvégezni speciális atkaölő szerrel.  Szederben engedélyezett atkaölő az Ortus 5 SC. A rezisztencia kialakulásának megakadályozása céljából évente egyetlen alkalommal ajánlott az atkaölő szer használata. Éppen ezért kell megválasztani az optimális időt, és a permetezést bő lével végezzék el. Az atkaölő szer élelmezésügyi várakozási ideje 14 nap.  

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó