Növényvédelmi teendők – 2021. július 8-14.

Növényvédelmi teendők – 2021. július 8-14.

Pap Edina 2021. júl. 10.

Bátran elmondhatjuk, hogy a kertészkedők rémálma mostanában a nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa). Az Amerikában őshonos kártevőt 1991-ben beazonosították Európában és 20 év elteltével hazánkban is megtelepedett.

Pontosan 10 éve annak, hogy lárváit Kőszeg térségében megtalálták az országhatártól Kőszeg felé vezető főút melletti diófákon. Először az ország nyugati részén telepített diósokban terjedt el, de 2015-ben már országosan pusztítását észlelhettük 

A kb. 250 fúrólégy-fajból 70-80 gazdasági jelentőségű kártevő. Ezen fajokból is kiemelkedik a nyugati dióburok-fúrólégy. Egynemzedékes, egygazdás kártevő, csak a diót károsítja. 

Előrejelzése sárga ragacsos lappal – esetleg a fajra specializált csalogató anyaggal kombinálva – lehetséges, melyeket július elején célszerű kihelyezni a lombkorona felső harmadában. Általános, hogy a kártevő fő rajzási ideje július közepétől augusztus végéig tart. 

2021. július első napján a Sopronban kihelyezett csapdák közül egyikben 3 db dióburok-fúrólegyet észleltünk. Azóta a csapda új példányokat nem fogott. A néhány korán rajzó légy figyelmeztetett arra, hogy mostantól minden kertész a kártevő megfigyelésére koncentráljon. Hazánkban több mint 7000 hektáron termelnek diót, ebből jelentős a házikertekben található diófák száma. Talán nincs is kert diófák nélkül. Kerttervezéskor régen és ma is központi helyet foglalt, foglal el a diófa. A magyar konyha, a cukrászat fontos alapanyaga a különleges ízű dió. 

Néhányan a kártevő felszaporodása okán a diófák pusztulásának vízióját is említik. Reméljük, hogy ez sohasem következik be. 

A kártevő fejlődési folyamata röviden összefoglalva: 

A talaj felső, 3-5 cm-es rétegében áttelelő bábokból kel ki a légy, amelyek 40 napig is élhetnek. A rajzás intenzitását a csapdák mutatják.

A nőstények párosodás után néhány nappal tojásaikat a dió zöld burkába süllyesztik. Ezt kellene megakadályoznunk úgy, hogy célirányosan védekezünk a bábból kikelő légy ellen (Karate Zeon, Decis, Lamdex stb.: A felsorolt rovarölő szerek mindegyike szintetikus piretroid. Jellemzőjük a tagló hatás, emellett több-kevesebb tartamhatással is rendelkeznek.

Néhány fiatal fa esetében megoldható a permetezés. Az első, kritikus időben nagy figyelmet kell fordítani a repülő legyek gyérítésére, akkor ugyanis még puha a dióburok, a legyek szívesen keresik fel. Célszerű 3-4 alkalommal 5 naponta védekezni úgy, hogy a permetlé a fa felső harmadában szívesebben tartózkodó legyekre is irányuljon. Védekezni július közepétől szeptember elejéig szükséges. Igaz, a rajzás tovább is tarthat, de már a tojásrakás is vontatott – kemény a dióhéj –, és a kifejlődő lárvák kártételére sem számíthatunk.

Szeptember elejéig 8-10 naponta folytatni kell a védekezést az előbbiekben vázolt módon. Ez nagyjából 8 permetezés.

A lehullott, fertőzött diókat lehetőleg naponta össze kell szedni és megsemmisíteni. Jó megoldás a fa lombkoronája alatt a talajt letakarni, amelyre a dióból bábozódás céljából kieső lárvák a fejlődési folyamatukban gátolva elpusztulnak, nem jutnak a talajba.

A dióburok-fúrólégy elleni védekezés fő elemei tehát:

Sárga színű ragasztós csapdával a rajzás folyamatának megfigyelése, a kezelések csúcsrajzás idejére való időzítése. Javasolt kb. 8 permetezés.

A fertőzött diók napi összeszedése és megsemmisítése a leírt módon.

Felhívni a szomszéd figyelmét is arra, hogy ugyanígy tegyen.

Bízni abban, hogy erőfeszítéseinket siker koronázza.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó