Növényvédelmi teendők – 2021. július 29.-augusztus 4.

Növényvédelmi teendők – 2021. július 29.-augusztus 4.

Pap Edina 2021. júl. 31.

Az időjárás szélsőségei évről-évre meglepetést okoznak a növényvédelmi munkánk során. 2021-ben a gyümölcsmolyok, barack-, keleti -, szilva- és almamoly korai nemzedékei tréfálták meg a kertészkedőket.

A molylepkék rajzásának megfigyelésére szolgálnak a szexferomon-csapdák. Segítségükkel lehet a vegyszeres védekezéseket időzíteni, kevesebb permetezéssel a környezeti terhelést csökkenteni. 

Akinek a kertjében szinte mindenféle gyümölcsfa található, és szívesen kísérletez, ismerje meg a fénycsapdát. A fénycsapdába berepülnek az éjszaka repülő molylepkék – igaz más lepkék is – de ma már az interneten láthatóak a kártevő fajok meghatározásában fontos elkülönítő bélyegek (nagyság, szín, szárnymintázat stb.). A jó öreg fénycsapda segítségünkre lehet a gyümölcsmolyok rajzásdinamikájának megfigyelésében.

A dióburok-fúrólégy tojásrakása megkezdődött. Fiatal fákon figyelmesen vizsgálódva a zöld dión kisebb sötét elszíneződés, ill. bemélyedés látható: ez a fúrólégy tojásrakási helye. Ugyanakkor a ragacsos sárgalapokra nagy számban repülnek be a szárnyrajzolatukról jól felismerhető dióburok-fúrólegyek.

A kártevő azonosítását egyszerűsíti, hogy sok már légyfajjal ellentétben a dióburok-fúrólégy mérete kiterjesztett szárnyakkal is alig éri el az 1 cm-es nagyságot. A megtermékenyített nőstények tojásrakása a repülésüket követő 7-10 nap alatt következik be. Az első rajzáscsúcs idején megkezdtük a vegyszeres védekezéseket. A csapdák fogási eredményeit a továbbiakban is figyelni kell, sőt „fogási naplót” is érdemes vezetni. Augusztus elejére valószínű szükséges lesz a második vegyszeres kezelés is, gyors, tagló hatású piretroidokkal (pl. Decis, Lamdex stb.).

A szőlőkben – az esők ellenére – nem a peronoszpóra-, hanem a lisztharmat-fertőzöttség mértéke napról-napra fokozódik. Elsősorban a fürtöket támadta meg a kórokozó. Ezekben a szőlőkben dohszag érezhető. A fürtök fertőződése komoly következményekkel jár: Tudjuk, hogy a lisztharmat elleni kontakt vagy felszívódó készítményekkel a megelőzés igazán hatásos.  

Helyenként, fajtánként már gondot okoz a feketerothadás. A betegség tünetei a szőlő valamennyi zöld részén megtalálhatók. A feketerothadás ellen a fertőző anyag több évig tartó felszaporodása miatt már a virágzás végétől célszerű védekezni. A gombaölő szerek közül a Cabrio Top és a Dynali igazán hatásos a betegség ellen. Csekély fertőzés esetén megfelel még a Folicur Solo és a Dithane is.

Sok kertészkedőnek gondot jelentenek a hangyák. Bárhol, bármilyen növénykultúrában felüthetik a fejüket, tömegeik akár félelmet is kelthetnek. A hangyák sokaságuk ellenére alig okoznak kárt, de kellemetlen jelenlétük miatt pusztításukra törekszünk. Ez lehet csalétkes, vagy vegyszeres – porozás vagy permetezés. Mindegyik módszer hatásos.

A hangyák a talajban vagy a talaj felszínén élne. Zárt közösségük rendje, szorgalmuk, társaik védelme stb. figyelemre méltó. Leginkább feltűnő a szívó kártevőkkel kialakult egyfajta együttélésük, amit néha egymásra utaltságnak is mondanak. A kártevők édes váladékának vonzásában keresik fel őket a hangyák, sőt a mézharmat termelését is fokozni tudják. A szívó kártevők vírusvektor szerepe különösen veszélyes, tömeges kártételüket célszerű időben megakadályozni.

A falusi portákon régebben a muskátli mellett a leanderek sokasága díszlett. Ma szinte már mindenütt látjuk színes virágait kisebb cserepekben és hatalmas dézsákban is. Az utóbbi időkben sok új információ birtokában megismerhettük tartási igényeit és növényvédelmét. Néhány évtizede még a baktériumos virágfertőzés volt újdonság, ma már a fás részek baktériumos megbetegedésétől félhetünk, ami ellen nincs hatásos vegyszeres védelem.      

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó