Növényvédelmi teendők – 2021. július 2-9.

Növényvédelmi teendők – 2021. július 2-9.

Pap Edina 2021. júl. 4.

Az évről-évre tapasztalt időjárási anomáliák nemcsak számunkra jelentenek kihívást, hanem láthatjuk azt is, hogy egyes károsítók megszokott „viselkedése”megváltozott. Két olyan betegségről írok, amelyek meglepetéssel szolgálnak 2021-ben.

A rettegett monília tavaszi megjelenése során a gomba erőtlenségét tapasztalhattuk. A hajtásvégek elhalása, a virágos ágak barnulása, száradása az előző évieknél jóval kisebb mértéket mutatott. A későbbiekben a száraz, forró időszak nem kedvezett a kórokozónak, fentiekben jelzett tünetei sem fokozódtak. Az érés idején azonban a három gyakori moníliafaj közül a mintegy 15 éve nálunk is megjelent a M. fructicola a cseresznyefákon erős fertőzéssel lepett meg minden kertészkedőt. A késő tavaszi fagyokat átvészelt cseresznyefák szépen fejlődtek, a moníliás tünetek alacsony értékeket mutattak. A gyümölcsérés idején megfordult a helyzet. A termésen apró, drapp, puha foltokat láthattunk, helyenként közel 100 %- mértékben Azután a foltok gyorsan növekedtek és teljes érésben a szemek teljes felületére kiterjedt a drapp elszíneződés. A kedvezőtlen időjárás miatt a foltokon a penészpárnák egyelőre még nem jelentek meg.  A jelentős mértékű fertőzés okát elsősorban abban látjuk, hogy az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására ügyelő kertészkedők az általánosan előírt 14 napon túl sem permeteztek, hiszen a friss – akár a fa alatt állva csipegető – fogyasztás erre ösztönözte őket. A kórokozó viszont teljes energiáját bevetette.

Mit tehet ezután a gazda? Az rossz válasz, hogy semmit. A kórokozó a fertőzött gyümölcsökben és más fertőzött részekben biztosan fennmarad – akár a fán, akár a földön. A mechanikai védelem mellett a hamarosan tömegesen megjelenő gombaspórák ellen hatásos kontakt gombaölő szerrel, rezes készítménnyel feltétlenül védekezzenek. A kezelést 7-10 napon belül célszerű megismételni. Ősszel, lombhullás kezdetén ne hagyják el a rezes lemosószer alkalmazását. Kora tavasszal egy nagy dózisú Bordóilé, rügyfakadáskor pedig 1%-os töménységű Bordóilé kijuttatása szükséges. 

A körterozsda-fertőzöttség szinte minden kertészetben magas. Az érzékeny fajtáknál előfordul a levelek 50-60 %-ának foltosodása. A foltok jellegzetesek, más betegséggel nem lehet összetéveszteni őket. A védekezéssel sajnos megkéstek. Ez a betegség tipikusan megkívánja a megelőzésen alapuló permetezést. Az erősen fertőzött – több, növekvő méretű rozsdafolt 1-1 levélen – levelek lehullanak, ez pedig a termés rovására is történik. A fertőzés kiterjed a hajtásokra és a gyümölcsre is. A hiányos fejlődésű, gazdacserés gomba áttelelése egyes borókaféléken történik. A boróka a főgazda. Tavasszal onnan érkeznek a gombaképletek, akár több száz méter távolságból.

Védekezésre az első tünetek megjelenésétől kerüljön sor (pl. Switch, Folicur stb.),  kéthetente. Az egyes szereket évente csak két alkalommal javasolt felhasználni.

Ellenálló fajta a Conferance, érzékeny a kedvelt fajták közül a Hardy vajkörte. 

A kertjeinkben megjelenő és gyorsan szaporodó kártevőkre (levél- és pajzstetvek, fénybogarak, különféle hernyók, lepkekabócák, poloskák és egyes bogarak) többszöri ellenőrzéssel továbbra is figyelni kell!  Vizes területeken (nedves árokpart, vízfolyások közelében) a meztelen csigák okozhatnak jelentős kárt.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó