Növényvédelmi teendők – 2021. augusztus 5-11.

Növényvédelmi teendők – 2021. augusztus 5-11.

Pap Edina 2021. aug. 6.

A leánderrel kapcsolatos növényvédelmi és tartási problémák a nyár második felétől sokasodnak. Pedig ezzel a dekoratív, nagyon hosszan virágzó növény károsítóiról általában tájékozottak a kertészkedők. A két baktériummal kapcsolatos ismeretek azonban hiányosak, illetve a karantén Xylella fatidiosa baktérium vonatkozásában szinte nincsenek is, pedig az utóbbi években sokat cikkeztek róla a kertészeti szaklapok és a NÉBIH is figyelmeztetett

A Pseudomonas savastanoi pv. nerii baktérium rákos betegséget okoz. Igaz, más növényeket is pusztít, pl. olajfa, kőris, fagyal, aranyvessző, de látványos kárt a leánderen váltott, illetve vált ki. 

Hazánkban a 90-es évek vége felé találkoztam a tünetekkel egy leándert gyűjtő kertésznél, akinek 28 fajta dézsás növénye volt. Egy fehér és sárga virágú növény levelével keresett fel. Akkoriban több mediterrán országban csodáltam a buján virágzó, szabadban élő leándereket is, melyek többségén hasonló tüneteket fedeztem fel.

A betegség rohamosan terjedt. Speciális baktériumölő készítményt nem tudtunk ajánlani. A réz tartalmú szerek hatásosak a baktériumok ellen, de nem felszívódók. A leándergyűjtőnek a heti rendszerességgel történő rezes permetezést ajánlottam, ami eredményesnek bizonyult.

Tünetei a leveleken, levélnyélen, száron, virágon és termésen is feketés színű, szabálytalan alakú, 1-3 mm nagyságú kiemelkedő daganatok. Később a zöld szövet felszakad és előtör a kemény, fekete színű kinövés, ami a virágok helyét is kitölti (képen).  Sebzéseken át jut be a növénybe a kórokozó, ahol szétterjedése viszonylag lassú folyamat. A tünetes részek levágása nem segít. Metszéskor az eszközök fertőtlenítése indokolt.

Jó volna, ha a leánderek szeretete nem érne véget az öntözéssel és tápoldatozással, hanem tüzetes átvizsgálásuk is szükséges!

Az utóbbi években több ezer hektár olajfa kivágását követelte meg a Xylella fastidiosa baktérium károsítása a mediterrán országokban. A kórokozónak több száz gazdanövénye ismert, a leánder is közéjük tartozik. 2013-ban Amerikából Tajvanon át érkezett Európába. 4 év alatt Olaszországban több mint egymillió olajfa pusztulását okozta. Azóta Német-, Francia- és Spanyolországban is azonosították. Magyarországon jelenlétét hivatalosan még nem igazolták.

A Xylella tüneteinek bemutatására azért választottam a leándert, mert gazdanövényei közül a betegség behurcolására különösen alkalmas. Általában kedvelt dísznövény, melynek behozatala – akár zsebimport formájában is – gyakori és könnyű.

A Xylella melegkedvelő baktérium. Az elmúlt években tapasztalható hosszú, forró nyár tartós szárazsággal párosulva növeli a megbetegedés kockázatát!

A veszélyeztetett növények: szőlő, csonthéjasok, leánder, rózsa, muskátli, levendula, juharfa és tölgy.

xylella-oleander-eppo.jpg

Tünetei változatosak. Hasonlóságuk miatt összetéveszthetők a víz- és tápanyagproblémák okozta elváltozásokkal. Tudni kell, hogy leánderen a baktériumos fertőzés mindig kívülről, a levélszéltől induló kivilágosodás, sárgulás, barnulás, végül elszáradás. Emellett a levélcsúcs is elszáradhat. Gyakori az éles határvonal az egészséges és a beteg levélszél között (nyitóképen). Egyes növények tünetmentesen hordozzák, ezért különösen veszélyes világszerte történő kereskedelem és forgalmazás.

A kórokozót a kabócák terjesztik. A baktérium a fertőzött növény szállítóedényeiben él, eltömíti azokat. A fertőzött növények hamarosan elpusztulnak. Vegyszeres védekezés lehetőségei nem ismertek.

T. Kertbarátok!

A jó kertész nemcsak tudja, de érzi is a veszélyt. Jártunkban-keltünkben, külföldi, különösen a mediterrán területeken töltött üdüléseink során bármennyire is tetszik egy-egy szép növény, akkor is, ha különösen szép, mondjunk le a birtoklásáról! Egy-egy begyűjtött növény szaporításra alkalmas része, kis hajtása  is beláthatatlan károkat okozhat. Tegyünk meg mindent, hogy ez a baktérium – mint nem is olyan régen társai – belépjenek szeretettel művelt kertjeinkbe és elpusztítsák csonthéjas gyümölcsfáinkat, szőlőinket és a gondosan ápolt virágokat! Fogjunk össze, hogy a kórokozó ne bővítse az utóbbi évtizedekben hazánkba érkezett súlyos károsítók sorát! Különös veszélye abban rejlik, hogy gazdanövényköre gazdag, tünetmentes életszakaszai vannak, a fertőzött növények gyors pusztulása jár a nyomában.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó