Növényvédelmi teendők – 2021. augusztus 26.–szeptember 1.

Növényvédelmi teendők – 2021. augusztus 26.–szeptember 1.

Pap Edina 2021. aug. 26.
Az utóbbi hetekben a kertészkedők gyakran fordultak hozzám azzal, hogy egyes zöldségféléken, például a paprikán, a paradicsomon vagy az uborkán furcsa elváltozásokat tapasztalnak. Ezért most néhány javaslattal szeretnék ezeken a gondokon enyhíteni, illetve segítséget nyújtani abban, hogy ezek a sokszor ijesztő tünetek a jövőben ne forduljanak elő.

Az első tanács az, hogy a palánták minden évben új, a tavalyihoz képest más helyre kerüljenek, akár szabadföldi, akár fóliás termesztést választunk (vetésforgó). Számtalan kártevő és kórokozó „várakozik” ugrásra készen a talajban, hogy tovább szaporodhassanak az új növényeken. Ha erre nem gondolunk, tetemes, néha végzetes károk következnek be, vagy akár az egész állományt is fel kell számolni.

A fóliasátor – akár új, akár a régi – alapos fertőtlenítése elengedhetetlen. Ki-ki saját tapasztalata vagy más gazdálkodók javaslata alapján választ a fertőtlenítők közül. A kijuttatás a fólia minden szegletére vonatkozik, a vázszerkezetre és nyílászárókra egyaránt.

Alapvető a termesztésbe vont zöldségfélék igényeinek (talaj, hőmérséklet, víz- és a tápanyagigény) alapos ismerete és alkalmazása. Ezek birtokában tudunk csak egészséges, tetszetős és jól termő zöldségféléket termelni. Nem beszélve arról az örömről, ami az ilyen állomány megtekintése, később pedig szedése során éri a termelőt!

A korábbi években egyes kórokozó talajgombák már más növényeken is felszaporodhattak, mivel a napraforgó, repce, kukorica és más gazdanövényeiket termeltük a területen. Ezért ezt a kórokozók számára kedvező lehetőséget is ki kell zárni. Szinte tökéletes megelőzés és védelem lehet a talajban lévő gombák elleni védelemben a biológiai hatású, a kórokozót pusztító más mikrogombákat tartalmazó Trifender kijuttatása, a csomagoló burkolaton ajánlott időben és módon.

A szellőztetésről, a rendellenes fény- hőmérsékleti viszonyok kezeléséről Önök biztosan sokat tudnak. Ehhez a tudáshoz új információkat is érdemes megismerni és alkalmazni. Többször járjuk be az állományt – nemcsak a betakarítás időszakában –, és ellenőrizzük a környezeti körülményeket és a növényeket. Egy hőmérő és egy páratartalom-mérő hasznos eszköz lehet. A betegség tüneteit mutató növényeket minél előbb távolítsuk el az állományból és semmisítsük meg. A komposztra szórás nem mindig jó megoldás, inkább égessük el vagy tegyük a kukába a beteg növényi részeket!

Vannak olyan betegségek, amelyek ellen nem használ a növényvédelem. Ezek a vírus-, valamint a baktériumos fertőzések nagy része. Általában szívó kártevők által terjednek, ezért különösen fontos a levéltetvek, tripszek, molytetvek stb. jelenlétének felismerése (sárga, kék ragacsos lapcsapdák kihelyezésével) és gyors ütemű irtása. Mivel ezek a kártevők általában sok gazdanövényen pusztítanak, megfigyelésük és megfékezésük nem tűr halasztást.

A baktériumos betegségek nagyrészt vetőmaggal terjednek, ezért fontos megbízható helyről származó vetőmag beszerzése.

A kórokozók, így egyes baktériumok, gombák megjelenését minél előbb észlelve az ellenük való védekezéseket időzíteni tudjuk, hatékonyságukat növelhetjük.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó