Növényvédelmi teendők – 2021. április 8-14.

Növényvédelmi teendők – 2021. április 8-14.

Pap Edina 2021. ápr. 9.

Az elmúlt napok éjszakai lehűlése, a fagypont alatti, mínusz 2-6 oC-os hőmérsékletek káros hatása főleg a virágzó kajszifákon jelentkezett. A virágszirmok sok helyütt elbarnultak, elszáradtak. A kár visszahozhatatlan, a termés elveszett. De mindig akad a sok virág között „túlélő”, ezekre gondolva ajánlom az Amalgerol stresszoldó hatásának és az Atonik kötődést elősegítő képességének kihasználását. A két természetes anyagokat tartalmazó, nem kémiai úton működő szert egymás után, néhány nap eltéréssel kell kipermetezni.

Sok kérdés merült fel minden évben a ciprusfélék problémáival kapcsolatban. A tavasz beköszöntésével, a kertészkedő ember a birtokára lépve a sövénynek ültetett és a magányos tuják, stb. egyes ágainak, végálló részeinek káros elváltozásaival találkozik és keresi az okokat.

A válasz bizony nem könnyű. Tüzetes átvizsgálás során a napokban az alábbiakat állapítottam meg:                                                                 

A tujafúró aranymoly lárvakártétele ellen április közepétől Mospilan-nal kell permetezni.

A pajzstetvek (kagylós, gyapjas) megtalálhatók a fás részeken. A védekezés a tujafúró aranymolynál leírtak szerint végezhető.

A farontó gombák (Nectria, Phyllosticta stb.) jelenléte is tapasztalható. Ellenük a rovarölő szerrel együtt gombaölő szerek használata, Score és Switch két hetes fordulóban javasolható.

Az ősszel kijuttatott túl sok műtrágya (főleg nitrogén) megnyúlt hajtásokat eredményez, amelyek el is fagyhattak. A tápanyaghiány (magnézium- és káliumhiány) miatt is tapasztalhatunk barnulást. A károsodott részek eltávolítása és műtrágyázás megkezdése javasolt (pl. Volldünger).

A környezeti ártalmak közül a vízhiány okoz károkat (az örökzöldeket télen is öntözni kell!).  Heti két alkalommal sok, lehetőleg esővízzel öntözzünk. 

A környezeti ártalmak közé sorolható még a napégés, a túl sűrű állományból adódó levegőtlenség, a különféle füstgázok (pl. kipufogógáz) okozta károk, a talajtömörödés, amelyre a talajlazítás a megoldás (kapálás a tőtől a korona csurgóig).

A keleti tuja télen barnásra színeződik, ami nem káros. A jó idő beköszöntével visszazöldül, és felveszi üde zöld nyári színét (megfelelő tápanyagellátás mellett).

A megoldások keresése a környezeti problémák esetében egyedi, a hibák kiküszöbölése fontos.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó