Növényvédelmi teendők – 2021. április 29.-május 5.

Növényvédelmi teendők – 2021. április 29.-május 5.

Pap Edina 2021. máj. 7.

Napjaink kertszerető embere egész napi elfoglaltsága miatt egyre kevesebb lehetőséget lát haszonkert létesítésében, viszont megnőtt az igény a díszkertek minél dekoratívabb kialakítására. Díszkert azonban nem képzelhető el gyep, illetve pázsit nélkül. A szakszerű telepítés, a gondos ápolás ellenére szinte minden kertészkedőnek sok fejtörést okoz a gyomirtás. Ma a gyepek gyomirtásának alapjait és „trükkjeit” ismertetem, korántsem teljes részletességgel. 

A gyeptelepítés előtt 2-3 alkalommal minden esetben totális gyomirtást kell végezni. A glifozát hatóanyagot sok kereskedelmi néven vásárolhatjuk meg (Glialka, Kapazin, Dominator, Glyfos stb.). A telepítést megelőző év augusztus hónapjában (a gyomok életmódja miatt ebben az időszakban a leghatásosabbak a készítmények), majd a tavaszi vetés előtt 1, illetve 3 héttel. Ezután bátran lehet vetni a fűmagot, a szer nem okoz kárt.

A telepített gyepben a szabad forgalomban vásárolható Gyomstop, amely négyféle hormonhatású hatóanyag kombinációja, jól írtja az egyéves kétszikű gyomfajokat. Első évben ezek jelentik a legnagyobb problémát, nagy gyomkonkurenciával számolhatunk. Már ilyenkor a talajfelszín közelében telelő évelő gyomfajokkal is találkozhatunk. Ezek azonban a gyeptelepítést követő évek gondjai lesznek. A gyepet alkotó füvek, mivel az állandó nyírás miatt nem mennek át generatív (maghozó) fázisba, gyengén fejlődnek és nem bírják elnyomni az egyéves gyomokat, de a gyökérváltásig érzékenyek a herbicidekre is. Ezért 10 cm vagy annál nagyobb tarlómagasságú, úgynevezett „gazoló kaszálással” csökkenthetjük a gyomkonkurenciát. Pázsitgyepeknél a gyakori nyírás csökkenti a gyomok versenyképességét, de a pirók ujjasmuhar és a kakaslábfű erre nem érzékeny. Gyökérváltás után, a nyolchetes fűnél már alkalmazhatók szelektív herbicidek.

A nyár végi, őszi telepítésben főleg az áttelelő, tőlevélrózsás gyomok jelennek meg. A gyomosodás nem számottevő. A tavaszi időszakban már a hideghatáson átesett fűfajok generatív fázisba kerülnek, ami erőteljes fejlődést biztosít, és képesek elnyomni a gyomokat. Ezt a bolygatatlan talaj is elősegíti. Nyár végi, őszi telepítésnél szinte teljes gyommentesség érhető el. 

A gyeptelepítések gyomviszonyai egészen eltérőek lehetnek. Általános probléma a gyermekláncfű (pongyola pitypang) elterjedése az egy évesnél idősebb gyepállományokban (nyitóképen). Sajnos az engedélyezett gyomirtószer-kombináció főleg az egyéves, magról kelő kétszikű gyomfajokat írtja, a pitypang pedig vastag, húsos gyökerével mélyen a talajszintben telelő évelő, tőlevélrózsás gyomnövény. Sokfejű gyöktörzse minden ágából több egyfészkű tőszárat fejleszt. A tőkocsány 5-50 cm magas. Kora tavasztól késő őszig virágzik. Aranysárga virágai csak napos időben nyílnak. Kaszattermésén bóbita van, a szél messzire repíti, terjeszti az érett magokat. Habitusa, életmódja nagyfokú ellenállóságot kölcsönöz a gyomirtó szerekkel szemben. Kitartó munkával, vadászó, elsodródás nélküli hormonkezelésekkel „elfárasztható”, és a kezelt területen csökkenthető a száma. A telepítés előtti totális gyomírtások hatását a közeli területekről áttelepülő példányok pótolják.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó