Növényvédelmi teendők – 2021. április 22-28.

Növényvédelmi teendők – 2021. április 22-28.

Pap Edina 2021. ápr. 24.

Az időjárás alakulása a kertészkedő embernek, de még inkább a kerti növényeknek egyáltalán nem kedvez. Igaz, a várva várt eső esik néha, de a kiszáradt földnek csak a felszínét áztatja, mélyebbre nem jut el. Nappal előfordul 20 oC körüli hőmérséklet, de az éjszakák mostanában is hidegek, 1-3 oC. Néhány fagypont alatti éjszaka nemcsak az éppen virágzó mandula- és kajszifák terméskezdeményeit pusztította el

A szamócaültetvényekben is jelentős levélpusztulást okozott a hideg. A palánták még kiheverik, mert a korai fajták virágzása is késik. Továbbra is ajánlom a fagytól károsodott növények permetezését Amalgerol növénykondicionáló készítménnyel. Ismételten jelzem, hogy a virágzás idején kijuttatott Atonik növekedésszabályozó szerrel a gyenge kötődést javítani lehet. 

Betegségek, kártevők nyomait alig látjuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek, csupán tüneteik kialakulása késik. Néhány lisztharmatra érzékeny almafajtán találhatunk lisztharmatos gyertyás ágvégeket. A lisztharmat és a varasodás kórokozói szaporítósejtjeinek az áttelelés utáni aktivizálódása miatt időszerű permetezés almatermésű gyümölcsfáinkon.

Tudjuk, hogy kórokozók ellen a tünetek megjelenése előtti kezelések hatásosak és ajánlottak. A monília elleni védelem ebben az időszakban, bimbós, virágzó állapotban a legfontosabb, a csonthéjas és az almatermésű gyümölcsfák esetében egyaránt. Továbbra is fennáll a tafrinás levélfodrosodás veszélye.

Egy-két bundásbogár már előbújt téli rejtekéből, de a virágokban is inkább csak a meleget keresik. Nem pihennek azonban a védelmet élvező kártevők. Ilyen a korábban már említett selyemfényű puszpángmoly és a tujafúró aranymoly. Mindkét kártevő még hosszabb ideig pusztítja tápnövényeit. A puszpángmoly lárvái pedig gyors ütemben növekednek, és egyre több levelet fogyasztanak. Ezért a védekezést folytatni kell.

A tujafúró aranymoly lárvái hamarosan bebábozódnak. Vannak olyan tujasövények, ahol évek óta jelentősen felszaporodtak. A barnuló, száradó hajtásvégek a növények esztétikai értékét rontják. A június elején rajzó lepkék elleni védekezést sárgalapok kihelyezésével tudjuk időzíteni, lehetőleg tojásrakás előtt. 

A kertek örökzöldjei díszítő értékükkel megérdemlik a nagyobb figyelmet. Gyakori kártevőik, a gubacs-, tű-, gyapjas- és levéltetvek és a fenyőrontó darazsak elleni védelem április folyamán aktuális, ugyanis több fajuk rajzása erre az időre esik.

Mint már az előzőekben említettem, időszerű a ciprusfélék betegségei elleni 1-2 permetezés, amelybe rovarölő szert is célszerű keverni. A szúbogarak felszaporodása, kártételük évről-évre való növekedése is figyelmet érdemel.  A kifejlett szúbogarak júniustól rajzanak, tehát az ellenük való védelmet erre az időszakra kell tervezni. Természetesen a tartástechnológiai, ápolási hibákat feltétlenül kezelni kell, nem szabad hagyni, hogy legyengüljenek, megfelelő víz- és tápanyag-ellátással jó kondícióban kell tartani őket!

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó