Növényvédelmi teendők – 2021. április 15.-21.

Növényvédelmi teendők – 2021. április 15.-21.

Pap Edina 2021. ápr. 16.

A meteorológusok a jövő hétre tartós felmelegedést ígérnek. Ez azonban nem javít a kertészkedők látható kárain. A kajszi- és a mandulafák virágai szinte kivétel nélkül elfagytak, a cseresznye és meggy sem mutat jó képet.  A virágzó őszibarackfák láttán van némi remény. Kérdés, hogy a megporzó rovarok hiányában milyen lesz a termékenyülés?

Ennek a bizonytalanságnak az elhárítására ajánlom 14-15 oC-os hőmérsékletnél a virágzó fák permetezését az Atonik növénykondicionáló, termésnövelő készítménnyel. A tafrinás levélfodrosodás megfékezésére keverjünk a permetlébe Folicur Solo vagy Orius 20 EW gombaölő szert (mindkettő feltételes forgalomban vásárolható), vagy a Score 250 EC-t. A Folicur és az Orius egyúttal a monília ellen is hatásos.    

Felhívom a kertészkedők figyelmét a kártevők elleni védekezés fontosságára. A felmelegedést követően rövid időn belül előbújnak rejtőzködésre alkalmas helyeikről és haladéktalanul károsítanak és gyorsan szaporodnak is. Az ellenük való védekezés hatékonysága a gyors reagálástól, az időben elvégzett permetezésektől függ. Most igazán fontos megjelenésük megfigyelése a védekezés időzítése érdekében. Ehhez ajánlom a Csalomon ragacsos illatanyag vagy színcsapdák alkalmazását. Egyes kártevő molylepkék (keleti gyümölcsmoly, barackmoly stb.), poloskaszagú darazsak (szilva, körte, alma) esetében igazán nagy segítséget adnak fenti csapdák. Külön figyelmet kíván a körtelevélbolha, az előzőekben már említett különféle pajzstetvek (kagylós, gyapjas), valamint a vértetű elleni védekezés időzítése. Valamennyi ellen a felszívódó hatású Mospilan 20 SP-t alkalmazzák.

Különféle bogarak kártétele (ormányosok, bundásbogár, bolhák stb.) is figyelmeztet az ellenük való védekezés szükségességére. A különféle bogarak ellen a többszöri alkalommal kijuttatott, rövid hatásidejű, kontakt hatású piretroidok is bevethetők. (A címképen földibolha kártétele látható fiatal borsón.)

Az évelő és nehezen irtható gyomnövények ellen csak akkor célszerű védekezni, ha megfelelő lombozattal rendelkeznek. A glifozát hatóanyag (Fozát, Kapazin, Totál stb.) működése a szer felszívódása után kezdődik. Gyorsan eléri a gyökérzetet – így a teljes gyomnövény pusztulása megtörténik. Mindehhez azonban a gyomnövény megfelelő nagyságú felvevő felülete szükséges!

A talajfertőtlenítések ideje is elérkezett (amennyiben azt ősszel nem tették meg). A kereskedelmi forgalomban vásárolható készítmények a talajban – gázosodásuk következtében – tudják csak kifejteni hatásukat. Éppen ezért a talaj felső rétegébe kell bedolgozni őket, akár a vetéssel egy menetben. Célszerű fóliatakarást is alkalmazni kb. 1 hétig.

Mostanában van a ciprusfélék sok és sokféle károsodásának megakadályozásának optimális ideje! Bár gomba eredetű károsodást ritkábban lehet megfigyelni, mégis ajánlott a permetezés Score vagy Switch + Dithane + keserűsó kombinációjával, lehetőség szerint két alkalommal kipermetezve. Egyúttal a kedvezőtlen környezeti tényezőket célszerű orvosolni.  

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó