Növényvédelmi teendők – 2021. április 1-7.

Növényvédelmi teendők – 2021. április 1-7.

Pap Edina 2021. ápr. 4.

A 2021-ben beköszöntő április hónapot valóban megilleti „bolond április” elnevezés. Első napján még nyár volt, azután napról-napra hűvösebb lett, éjszakai fagyot is előrejelez a meteorológia.

Nézzük, mit hozott kertjeinkbe ez az időjárás? A gyümölcsfáink rendre kivirágoztak (mandula, őszibarack, kajszi), az egyéb gyümölcsfafajok korai fajtáin is láthatóak már bimbók. Sajnos, a virágok megporzásához nélkülözhetetlen méheket nem látjuk. A hideg napok elteltével ajánlom a kötődést elősegítő Atonik használatát a virágzó fákon.  

Egyúttal a kertészek első számú ellensége, a monília sem alszik már egy ideje.  Érdemes figyelni arra, hogy a monília szinte minden gyümölcsfajunkat károsítja (kajszi, cseresznye, meggy, birs, szilva, mandula stb). A fertőzés csökkentésére kritikus a virágzás időszaka! A hideg napok elmúlásával kell is permetezni a múlt alkalommal jelzett gombaölő szerek közül választva. A permetezést még virágzás- elvirágzás időszakában célszerű megismételni.    

A tafrina tünetei közül legismertebb a levélfodrosodás őszibarackon, mandulán ehhez a tünethez társul a hajtás megvastagodása, elszíneződése és a termés dudorosodása, csupasz felületén deresedés és a szilva gyümölcsének deformálódása, megnövekedése (bábaszilva). A mostani lehűlés még csapadék hiányában is figyelmeztet a betegség fokozott fellépésére. Lombfelület nélkül azonban az ajánlott felszívódó gombaölő szerek hatása korlátozott, mégis közülük kell választani (pl. Score, Folicur, utóbbi feltételes forgalomban vásárolható). 

A felmelegedés hatására „éledeznek” a kártevők is. Elsősorban a pajzstetvek (kecskerágón, ribiszkén, fatörzseken stb.) ellen érmes védekezni most olajos készítménnyel, amely a pajzsok alatt a kártevő légzését akadályozza. Majd a rajzáskor, amikor a pajzsok alól előbújnak a lárvák, felszívódó rovarölő szerrel (Pl. Mospilan, Spilan) szükséges permetezni. Néhány gyümölcsfán már levéltetvek is láthatók, de felszaporodásuk még nem jelentős. 

A selyemfényű puszpángmoly korai, tavaszi kártétele megkezdődött, sőt a meleg hatására helyenként intenzívvé is vált. Az ellene való védekezés csak akkor lesz eredményes, ha minél előbb megkezdjük a permetezést a sokszor említett szabályok betartásával: bő lé, erős vízsugár, a bokrok belső részeinek átitatása, tapadás-fokozó szer (pl. Nonit, Silwet) használata. A szövedék védelme alatt rágó kis hernyók ellen elsősorban a felszívódó rovarölő szerek lehetnek hatásosak (pl. Mospilan, Spilan).

A tujafúró aranymoly-lárvák is téli álmukból felébredtek és még hosszú ideig károsítanak. A kisebb hajtások fás részeibe furakodva rágnak és a károsodás utáni hajtásvégek pusztulását okozzák, barnulás, száradás tapasztalható. Kártételük jellegzetessége, hogy a károsítás helyén a hajtások könnyen letörnek. Mospilan, Spilan + tapadás-fokozó használatát javaslom itt is!  

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó