Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 5-11.

Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 5-11.

Pap Edina 2020. szept. 5.

Borvidékeinken folyik a szüret. Egyelőre a fehér fajtákat szedik. Sok termelőtől hallom a panaszt, valami, számukra ismeretlen károsító járványos fellépéséről és a fürtökön való pusztításáról. A vizsgált növényminták egyértelműen a feketerothadás tüneteit mutatják.

A szakirodalom a kevésbé jelentős kórokozók között említi. Dr. Lehoczky János: A szőlő védelme című 1968-ban megjelent könyvében úgy ír róla, mint Magyarországon még nem ismert kórokozóról. A hazai szőlőkben 1999-ben találták meg. Azóta az elmúlt időszak néhány évében jelentős károsodást okozott. 

A szőlő hajtásán, levelein és a fürtökön is láthatóak a betegség tünetei. A fürtök fertőződése június végétől folyamatosan történik. Nyomában egyes, fejlettebb szemen barna foltok jelennek meg, a szőlőszemek ezután gyorsan változnak. 2-3 nap alatt teljesen megbarnulnak, száraz időben zsugorodnak, esős napokon elrothadnak. Az ilyen bogyók a gomba szaporítóképleteitől rücskössé válnak (képen).

A szőlő növényvédelme a kártevőkön kívül 3 betegség elleni védelemre épül. Kísérletek segítségével megállapították, hogy az általánosan alkalmazott gombaölő készítményekből csak néhányra számíthatunk a feketerothadás elleni védekezés során. Ezek a már nem engedélyezett Dithane és más mankoceb hatóanyagú gombaölő készítmények, a stobiluronok közül kizárólag a Cabrio, néhány felszívódó fungicid (pl. Systhane, Falcon, Folicur, Raly Q, Mystic, Riza) pedig a megelőzésben jeleskedik. A szőlőben végzett munkák során sokat tehetünk a betegség megfékezése érdekében: a metszést nyugalmi állapotban végezzük, a beteg növényi részeket (nyesedék, levelek, fürtök) távolítsuk el, a zöldmunkákat időben végezzük el.

A nyugati dióburok-fúrólégyről szóló legfrissebb információk szerint e betelepedett kártevő „diadalútja” megtörni látszik. A sárgalapos csapdák a július végi tömeges rajzás során a korábbi évekhez képest kevesebb repülő egyedet (legyet) fogtak. A több éven át megfigyelt fák helyzete a 2017., 2018. és 2019. évi fertőzöttség ismeretében látványosan javult. Az elmúlt két évben egy-egy fáról 0-10 % termést takarítottak be. Jelenleg a fákon fejlődő diók közel egyharmada lesz fekete a fúrólégy lárváinak kártétele következtében.

A további védekezés szükségességéről néhány gondolat:

- szeptember első dekádjában még egy permetezést célszerű elvégezni. A választott rovarölő szer lehet felületen ható, kontakt készítmény (Karate, Decis Mega stb.).

- a kezelést az előbbiekben összefoglalt módon végezzék.

- a későbbiekben már nem indokolt permetezni, hiszen a most repülő legyek párosodása, tojásrakása és a lárvakelés 25-30 napra tehető. A diószüret idejére már nem tudnak a lárvák érzékeny károkat okozni.  

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó