Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 12-18.

Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 12-18.

Pap Edina 2020. szept. 14.

Elérkezett a talajfertőtlenítések és a totális gyomirtások ideje. Mindkét munkánál nagyon fontos az időzítés!

A talajfertőtlenítés optimális ideje akkor van, amikor a talajlakó kártevők (drótférgek, pajorok, gyászbogár-lárvák stb.) még a talaj felszínéhez közel tartózkodnak. Ott ugyanis a felhasznált készítmények kifejthetik hatásukat. A talaj lehűlése mélyebb rétegekbe kényszeríti őket, ahová nem ér el a készítmény hatása – még a gázképzőké sem. 

Gyakori a talajgombák támadása intenzív kultúrákban. Ahol az előző vetemény pusztulása figyelmeztet a kórokozók jelenlétére, érdemes a talajgombák ellen is védekezni. Vannak kémiai gombaölő szereink és biológiai készítmények is (pl. Previcur Energy vagy Poliversum és Trifender). Célszerű a pázsit foltokban való száradása, elhalása után az új telepítést megelőzően erre is gondolni. A tünet különféle talajgombák támadásának következménye.

A totális gyomirtás glifozát tartalmú gyomirtó szerrel az őszi időszak kiemelten fontos mezőgazdasági munkája. A jövőben történő telepítések, vetések, ültetések előtt törekedni kell a nehezen pusztítható évelő gyomok irtására. Ez az az időszak, aminek kihagyása később még a leghatásosabb gyomirtó szerekkel sem pótolható. A gyomnövények már most elkezdik „bebiztosítani magukat” az áttelelésre, tápanyagaikat a gyökérzet felé továbbítják. A glifozátok hatásmechanizmusa révén a levelekre permetezett hatóanyag szintén a gyökérzet felé halad, így jó és tartós eredményre lehet számítani. A kezelést célszerű megismételni. Később, tavasszal, amikor a növények „lökik ki magukból” a gyökerekben tárolt tápanyagot, a glifozát is könnyen asszimilálódik, így hatása szinte a nullával egyenlő. Pénzkidobás és környezetkárosítás.

A dióburok-fúrólégy lárvája a fekete foltos, vagy már teljesen elfeketedett diókban továbbra is károsít. Egy-egy dióburokban akár 10-15 nyű is található. A korábbi tanácsaimban vázolt „intelmek” szigorú betartásával tudjuk csak a kártevő egyedszámát csökkenteni és a jövő évi fertőzés mértékét korlátozni. Jó volna, ha egyetlen lárva se esne le a földre, ahol aztán néhány centiméter mélységbe furakodva bebábozódik. Jövő júliusban innen bújik elő a dióburok-fúrólégy, újabb bosszúságot és küzdelmet okozva. Ezért rendkívül fontos a lehullott fekete dió összeszedése naponta, illetve a feketefólia-takarás a fák alatt.

A gyümölcsszüret folyamatos, a megszokottnál is szélesebb körű problémával.  Az idei az az év, amikor gyakran hivatkozunk – és hivatkozhatunk is – az időjárás szélsőségeire. Az előzőekben már adatokkal is megerősítettem a szokatlanul hosszú aszályos időszak okozta problémákat. Ekkor fakadtak, virágoztak a gyümölcsfák és bokrok. A későbbi esőzések sok esetben megkéstek. Az életfolyamatok nem az átlagosnak megfelelően zajlottak. Korai kis gyümölcsök hullása és akár kevéssel a szüret előtti állapotban tömeges gyümölcshullás következett be. Az almaszedés után az átlagosnál nagyobb mértékű a nagyméretű, érett almák napokon belüli teljes pusztulása (képen). Környezeti hatások mellett a gombaeredetű pusztulások (barna- ill. keserűrothadás, magházi rothadás stb.) is gyakoriak

A gyümölcsöket raktározás, betárolás előtt több alkalommal érdemes átvizsgálni, átválogatni. 

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó