Növényvédelmi teendők – 2020. március 7-13.

Növényvédelmi teendők – 2020. március 7-13.

Pap Edina 2020. márc. 7.

A talajfertőtlenítés ideje rövidesen elérkezik. Ehhez tudni kell, hogy talajainkban sokféle kártevő, drótférgek, cserebogár pajorok, fonálférgek stb. él és károsít, alkalmanként tetemes pusztítást okozva.

A kár elkerülésére célszerű a fertőzöttség felmérése a kezelendő terület több pontján, egy ásónyom mélységből kiemelt föld átvizsgálásával. Különösen akkor van erre szükség, ha  az előző évben vagy években feltűnően sok kárt észleltünk, illetve érzékeny, értékesebb növényeket készülünk termelni.

A talajfertőtlenítő készítményt mindig nedves vagy beöntözött talajra juttassuk ki, és azonnal dolgozzuk be. Megoldás a magvetéssel vagy ültetéssel egy menetben történő talajfertőtlenítés is.

Javasolt készítmények: Force 1,5 G, amely egy piretroid, hatását gázfázisban fejti ki. A növénybe nem szívódik fel. Analóg készítmény a Bumber 25 EC. Mindkettő szabad forgalomban vásárolható. Belem 0,8 MG (analóg szer a Picador 0,8 MG), szintén szabadforgalmú. Legyek,  káposzta, ill. hagymalégy ellen is hatékony. A Proplant talajgombák és fonálférgek ellen használható, a növénybe felszívódik. Beöntözéssel juttatható ki. Szintén szabad forgalomban vásárolható 

Dr. Varga Mária
Növényvédelmi szaktanácsadó