Növényvédelmi teendők – 2020. március 28.- április 3.

Növényvédelmi teendők – 2020. március 28.- április 3.

Pap Edina 2020. márc. 28.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felmelegedést ígér. Igaz, hogy csak egy hétig tart majd, de ez a rövid idő éppen elég lesz a tujafúró aranymoly és a selyemfényű puszpángmoly károsításának felgyorsítására. Mindkettő kis hernyó alakban telelt át. 

A tujafúró aranymoly általánosan elterjedt, de helyenként komoly károkat okoz. Különösen veszélyeztetettek a ritkán nyírt sövények. Károsítása nyomán a növények szinte valamennyi hajtáscsúcsa elpusztulhat úgy, hogy már télen észlelhető a hajtáscsúcsok szürkésre, majd barnára színeződése, végül elhalása. Egyéb okozók tüneteivel ellentétben az aknázómoly által károsított hajtások ellenfényben áttetszőek (képen), a pikkelylevelek bőrszövete között rágásnyomok, aknák és ürülék található.

tujafuro-aranymoly.jpgA tujafúró aranymoly komolyabb károsítása a felmelegedés idején történik, ezért a védekezésre fel kell készülni. A kis lárva még sérülékenyebb, ezért most kell permetezni Mospilan 20 SG vagy Spilan 20 SG rovarölő szerrel. Nagyon eredményes a feltételes forgalomban vásárolható Steward 30WG inszekticid a lárvák pusztításában. A tujafélék viaszos lombozata miatt nedvesítő szert is használjanak. A lepkék június közepétől rajzanak az esti órákban. Ellenük a gyors hatású Karate 2,5 WG felhasználása javasolt. Ennek a lepkenemzedéknek a lárvái július végétől rágnak be a hajtásokba. Nagy kártétel mellett a felsorolt valamennyi időszakban védekezni kell.

puszpangmoly.JPGA selyemfényű puszpángmoly elleni védekezés eredményessége sok fejtörést okoz. Az alig egy évtizede Ausztria felől betelepült kártevő bizony „kemény ellenfélnek” bizonyul. Néhány kerttulajdonos szinte minden héten permetez, mások időnként vaktában – nem megfigyelésre alapozva – próbálnak rendet teremteni dekoratív sövényei vagy formára nyírt bokrai életben tartása érdekében. Az elmúlt melegebb időszakban már többen találkoztak táplálkozó kis hernyókkal, amelyek a téli védelmüket szolgáló szövedékből előbújtak (képen). A melegebb napokon tömegessé válhat aktivizálódásuk, és egyre nagyobb lesz az étvágyuk. Az alábbi javaslatom talán kissé szokatlan, de általában sikeres:  kombinációban alkalmazzák a tagló hatású Karate 2,5 WG vagy más ún. piretroid rovarölő készítményt az ún. növekedésgátló Dimilin 25 WP vagy Runner F szerekkel. Utóbbiak a vedlés során fejtik ki hatásukat. Külön érdemük, hogy a környezet hasznos élőlényeire nem károsak. 

A továbbiakban folyamatos megfigyelés során észlelhetjük a hernyók növekedését, a lepkék repülését és az újabb nemzedék megjelenését. Ezt a feladatot vállalom és az aktuális védekezésekkel foglalkozom előrejelzéseimben. „Elrettentésként” csak annyit, hogy még szeptember-októberben is szükség lehet a kártevő elleni permetezésre.

Előző hetekben részletesen foglalkoztam a levélfodrosodás (tafrina) és a monília elleni védekezéssel. Mindkét kórokozó a számukra kedvező külső tényezők mellett továbbra is kiemelkedő figyelmet kívánnak.

Az almatermésűek esetében a lisztharmatot hordozó „gyertyás vesszőket” még mindig nem késő levágni, és hamarosan a varasodás támadására is számíthatunk. 

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó