Növényvédelmi teendők – 2020. március 21-27.

Növényvédelmi teendők – 2020. március 21-27.

Pap Edina 2020. márc. 20.

Bátran elmondhatjuk, hogy gyümölcsöseink első számú „közellensége” a monília. A kijelentést alátámasztja, hogy minden fafajon – köztük a különböző fajtákon is – károsít, és az ellene való védekezés sikere sok tényező függvénye: meteorológiai, a gyümölcsös fekvése, a talajadottságok, a fák kondíciója stb. Az előrejelzés szakterületen végzett munkám során sok, üzemi méretű és házikerti gyümölcsösben gyűjtöttem tapasztalatot, de moníliamentes ültetvényt sohasem találtam.

A kórokozó áttelelése – a gombafonalak és a gombaspórák vonatkozásában egyaránt – zavartalanul zajlott. Az is igaz, hogy a kemény telek csak kissé vetik vissza a kórokozó fertőző képességét. Az ellene való védekezés sikere a lemosó permetezések nélkül szinte kilátástalan. Célszerű  ett volna az őszi – lombhullás idején – és tavaszi időszakban két alkalommal végzett – az első tartósabb felmelegedés és rügypattanáskor – rezes lemosó permetezés. Ezt követően kritikus időszak az ún. fehérbimbós állapot és a teljes virágzás. Ebben az időszakban feltétlenül felszívódó gombaölő szert használjunk  (pl. Chorus 50 WG és a Switch 62,5 WG szabad forgalomban, Mirage 45 EC, Folicur Solo, Orius 20 EW, vagy Signum WG feltételes forgalomban vásárolható). Elvirágzáskor is jó hatásfokkal működik a permetezés a felsorolt szerek közül választva.

Elvirágzás után használhatják újra a rezes készítményeket (Champion, Cuproxat, Rézoxiklorid, Nordox stb.). Kivételt képez a rézérzékeny az őszibarack!

Gyümölcsmonília ellen a Teldor 500 SC sikeresen alkalmazható Az első kezelést az érés kezdetén kell elvégezni, majd 10-14 nap múlva megismételni. A hatóanyag virág- és hajtásszáradás ellen is jó.

Az utóbbi években sok panasz érkezik a birs növényvédelmi problémáival kapcsolatban.  A moníliás fertőzés tüneteit általában nem ismerik, mert az eddig elmondottakkal szemben a betegség a birs levelén is elváltozásokat okoz. Fakadás után a kis leveleken a főerek, majd a mellékerek megbarnulnak. Később az egész levél sárgásbarnára elszíneződik, elszárad, de a fán marad. A leveleken barnásszürke penészgyepben tömegesen megtalálhatóak a gomba szaporító sejtjei (konídiumai), amelyek a bibén keresztül bejuthatnak a magházba. Ott a fejlődő virágokat elszárítják. A fiatal gyümölcsök borsó, ill. mogyoró nagyságban elszáradnak, mumifikálódnak. A védekezés az előzőekben leírtaknak megfelelő legyen.

A monília elleni sikeres védekezéshez a permetezésen kívül komoly mechanikai növényvédelmi munkákat is el kell végezni, úgy mint a fertőzött hajtásvégek, hajtások arasznyi egészséges részig való levágása, a beteg gyümölcsök maradéktalan összeszedése, megsemmisítése stb.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó