Növényvédelmi teendők – 2020. március 14-20.

Növényvédelmi teendők – 2020. március 14-20.

Pap Edina 2020. márc. 16.

Az időjárás szeszélyei, a viharos szelek, számottevő hőmérséklet-ingadozás, stb. ellenére feltartóztathatatlanul megérkezett a tavasz. A gyümölcsfák rügyei duzzadnak, sőt, az őszibarack, mandula első virágai is megjelentek. Ilyenkor kell nagy figyelmet fordítani több károsítóra, úgy mint a tafrinás levélfodrosodás és a lisztharmat jelenleg még lappangó, de később kibontakozó tüneteinek megjelenésére. A fás részeken élősködő pajzstetvekre is gondolni kell. Kezdjük tehát az őszibarack főbb károsítóival.

 A korán fertőző betegségek közül a tafrinás levélfodrosodással érdemes foglalkozni. A lehullott, a talaj felső rétegében megbúvó fertőzött levelekben áttelelő kórokozó ebben az időszakban már aktivizálódik a dérgombaként is ismert betegség. Ha a virágzás előtti és alatti középhőmérsékletek 7 oC körül alakulnak, esetleg fagy, eső vagy erős harmatképződés idején a növény a betegséggel szemben fogékonnyá válik. A fertőzés első tüneteit már az éppen kibújó kis leveleken láthatjuk elszíneződött, vöröses foltok formájában. Ilyenkor a gyors védekezés segíthet a kórokozó felszaporodásának megakadályozásában. Ebben az időszakban a rézszulfát hatóanyagú Cuproxat gombaölő szert bátran ajánlhatom, amely a réz apró szemcseméretei mellett az egyébként rézérzékeny fákon nem okoz károsodást. Ezt követően elvirágzásig ajánlott felszívódó fungicidet használni, egyebek mellett a feltételes forgalomban vásárolható Folicur Solo, Orius 20 EW, valamint a szabad forgalomban kapható Score 250 EC szerek közül választva.

Figyelem! A jól időzített permetezésekkel a további fertőzések megakadályozhatók!

Korai fertőzése miatt az őszibarack lisztharmatos megbetegedéséről is szólni kell.  Bár látható tüneteit csak elvirágzás után észleljük, a fertőzés jóval korábban megtörténik. A kórokozó rügypikkelyekben telel át. Ritkábban az egyéves vesszők végein is átvészelheti a telet. Ez utóbbi metszéskor eltávolítható. Védekezésre a kéntartalmú Thiovit, Microthiol stb., de még inkább a tafrina ellen használt felszívódó készítmények használata javasolt.  A betegség terméscsökkentő hatása jelentős. A gyümölcsön kezdetben fehéres, majd szürkés, végül barna foltok formájában lesznek láthatóak a tünetek, a gyümölcshéj pedig parásodik. A fertőzés a csonthéj megfásodásának kezdetéig tart.   

Néhány gondolatot osztanék meg Olvasóimmal a pajzstetvekről. Három pajzstetűfaj, a szilva-, akác- és kaliforniai pajzstetű is előfordulhat az őszibarackfáinkon. Valamennyiükre jellemző, hogy tömeges megjelenésükkel a fák legyengülnek, egyes ágrészeik elhalnak, végül a fa el is pusztulhat. A kártevők ellen az olajtartalmú lemosó készítmények (Vektafid R, Vegesol eReS stb.) jó hatásfokkal működnek, de a megfelelő eredmény eléréséhez a kelő lárvák elleni kezelést időzíteni kellene

Éppen ezért javaslom, hogy kísérjék figyelemmel minden héten az előrejelzési tájékoztatókat!

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó