Növényvédelmi teendők – 2020. május 9-15.

Növényvédelmi teendők – 2020. május 9-15.

Pap Edina 2020. máj. 9.

A vírusjárvány idején mérhetően csökkent a levegő szennyeződése és a CO2-kibocsátás. Jó hír ez minden természet- és környezetbarát embernek. Tudjuk, hogy a kertészkedők is tehetnek a jobb életfeltételeket biztosító, élhetőbb környezetért. Permetezzünk kevesebbet, használjuk az eddiginél ritkábban a kémiai növényvédő szereket!

A növényvédelmi előrejelzés feladata az egyes károsítók megjelenésének, tömeges szaporodásának, gyenge pontjainak megfigyelése, melynek megvalósításához a kémiai növényvédelemnél szelídebb módszereket is választhatunk a károsítások mértékének csökkentése érdekében! Mire gondolok? 

CSAPDÁK

A szín-, fény- és feromoncsapdák a rajzáskezdet és a rajzási folyamat észlelésére szolgálnak. A csapdák ragasztós aljának kicserésével a repülő rovarok egyedeinek tömeges összefogására is alkalmasak. Feromoncsapdákka sikeresen előrejelezhetők és gyéríthető az alma-, barack-, keleti – szőlőmoly stb. A sárga- ill. fehér színű ragacsos lapok kihelyezésével megfigyelhetjük a különböző legyek (pl. cseresznyelégy, dióburokfúró légy stb.) megjelenését, fejlődéi szakaszait. A talajközelben repülő legyek (hagyma-, sárgarépalégy stb.) rajzásának megfigyelésére, az imágók számának csökkentésére fehér vagy sárga színű műanyag tálkák kihelyezése javasolt. Sokat tehetünk a kártétel csökkentése, a károsító felszaporodásának (pl. körterozsda, alma- és körtevarasodás, lisztharmatos hajtásvégek almán, tafrina lombozaton és gyümölcsön) megelőzése érdekében, ha a beteg és károsodott növényi részek rendszeresen eltávolítjuk és megsemmisítjük.

TŰZZEL-VASSAL

A hazánkban csak néhány éve honos dióburokfúró légy tömegszaporodásának megelőzése minden lehetséges módot és eszközt be kell vetnünk:

június elejéig fekete fóliával való talajtakarás a fák körül egészen a korona széléig, földdel lezárva a báb alakban áttelelő kártevő kirepülésének meggátolására,

sárgalapok kihelyezése a diófa lombkoronájára (egy fára több lapot is akasszunk),

a kártevő akár 4 hónapon át is rajzik, így folyamatos feladat a fogólapok gyakori cseréje,

a lehullott – károsodott – dió maradéktalan összeszedésére, megsemmisítésére akár minden nap. A fa alatt maradt diótermésekben is áttelel a burokfúró légy lárvája (nyű), esetleg a belőle kialakult bábok.

Hosszú ideig kell „résen lennünk”, hogy ennek a néhány éve hazánkba érkezett, megállíthatatlannak vélt kártevő megfékezését eredményesebben végezzük!

AUTOMATA ELŐREJELZŐ RENDSZEREK

A növényvédelmi előrejelzés új, az informatika eszközeit is alkalmazó előrejelző rendszerek (Luft, Agroexpert stb.) az időjárás elemeinek (hőmérséklet, páratartalom, csapadék, esetleg talajhőmérséklet, szél) kihelyezett szenzorok segítségével történő érzékelésével és algoritmusok felhasználásával való kiértékelésével, a kórokozók (szőlőperonoszpóra, almafavarasodás stb.) fejlődésének ismeretében adnak javaslatokat az aktuális növényvédelmi teendőkre.

A fentiekből látható, hogy módszerek, eszközök, számítások tekintetében széles skála áll a kertészkedő ember rendelkezésére a kémiai védekezés csökkentését is szolgáló előrejelzés alkalmazására.   

Dr. Varga Mária

növényvédelmi szaktanácsadó