Növényvédelmi teendők – 2020. május 2-8.

Növényvédelmi teendők – 2020. május 2-8.

Pap Edina 2020. máj. 2.

Kertjeinkben egyes bokrok (bangiták, babérmeggy, orgona stb.) és a tavaszi évelők (pünkösdirózsa, díszhagyma, kései tulipánok, nőszirom stb.) virágzásában gyönyörködhetünk. Néhány gyümölcsfafaj sem hullatta még el a szirmait.

Vannak olyan gyümölcsfák, amelyek évről-évre, rendszeresen virágoznak, termést azonban nem kötnek. Ilyen esetekben bátran alkalmazzuk az Atonik növekedésszabályozó készítményt – pozitív eredmény szinte minden esetben látható.

Valamennyi kerti fát, bokrot és virágot tüzetesen vizsgáljunk át, mert a levéltetvek bizony „nem alusznak”. Ott vannak az őszibarackon, az almán, szilvám, margarétán, krizantémon, rózsán, de még a díszfákon is. Kései felfedezésük során csoportos formájukkal (kolóniáikkal) is találkozhatunk, melyben nagyobb védelmet élveznek a kártevők (képen). Ha szabad szemmel még nem fedezzük fel a levéltetveket, a hangyák tömeges járása figyelmeztet jelenlétükre. Ellenük a Karate 2,5 WG vagy a Mospilan 20 SP használatát javaslom.

A poloskaszagú darazsak gyümölcsfa-fajokra (körte, alma, szilva) specializálódott egyedei rajzanak, tojásokat raknak, és sajnos néhány esetben már a fejlődő kis gyümölcsbe befurakodott lárváikkal is találkozhatunk. Évről-évre visszatérő kártevők, némely gyümölcsösben nagy számban lépnek fel és komoly károkat okoznak, a kis gyümölcsök tömeges lehullását okozzák. Védekezésre a Mospilan 20 SP rovarölő szerrel való permetezést ajánlom.

Gondolni kell a gyümölcsmolyok (keleti-, barack-, szilvamoly) rajzására, amelynek időpontjáról a fajokra specializált feromoncsapdák adnak tájékoztatást. Rajzáskor a Karate 2,5 WG vagy Decis eredményesen alkalmazható.  A kelő lárvák ellen vedlésgátló készítményekkel tudunk eredményesen dolgozni (Runner 2 F vagy Dimilin 25 WP – ez utóbbi II. kategóriába került át), de a Mospilan 20 SP is megfelel.

A körtelevélbolha nemzedékei, különböző fejlődési alakjai elleni védekezés időzítése komoly megfigyelést kíván. Ragacsos mézharmat-váladékuk „áttörésére” a rovarölő szerhez (Mospilan 20 SP vagy a feltételes forgalomban vásárolható Pyranica 20 WP és Vertimec Pro) ún. nedvesítő készítményt (Nonit, Sylwet stb.) is keverni kell. Kisebb fertőzésnél az olajos lemosó szerek nyári higításban (pl. Vectafid R 0,5 %-os töménységben) is eredményesen alkalmazhatók

A vértetvek almafáink komoly ellenségei, néhány éven belül a fiatal fák pusztulását is okozhatják. Egyes gyümölcsösökben a legnagyobb odafigyeléssel sem tudják leküzdeni őket. Az almafák gyökerein lévő telelőhelyükről már áttelepültek a fás részekre, előnybe részesítve a metszés, egyéb mechanikai sérülés okozta sebzéseket. Az ellenük való aktuális védelemre alig találunk engedélyezett rovarölő készítményt (Vektafid R, a körtelevélbolhánál leírt módon).

A gyümölcsfák betegségei közül a tafrina (levélfodrosodás) újabb és újabb tüneteit láthatjuk. Az őszibarack esetében a tüneteket már ismerjük, de a szilva és mandula fertőzöttségével még ismerkedünk (nagyméretű, deformált gyümölcsök = bábaszilva). Védekezésre Score 250 EC vagy Orius 20E W alkalmas.     

A moníliák elleni küzdelemre egész éveben nagy figyelmet kell fordítani 

Dr. Varga Mária
növényvédemi szaktanácsadó