Növényvédelmi teendők – 2020. május 16-22.

Növényvédelmi teendők – 2020. május 16-22.

Pap Edina 2020. máj. 17.

A tapasztalatom az, hogy a Szaktanácsadás rovatba érkező érdeklődések, az egyéni növényvédelmi problémák egyre inkább általánossá válnak. Éppen ezért próbálok most néhányra válaszolni, a kiváltó okok, a károsodás nagysága és veszélyessége, a védekezés lehetőségeinek feltárásával. 

Gyümölcsfáink gyökerét, törzsét és vázágait különféle károsítók veszélyeztetik. Gyakori a lombozat, virág és termés károsodásának okozóit a tünetek alapján meghatározni. A gyökér, törzs és a vázágak fertőződése ellen az esetek többségében nem tudunk védekezni. Éppen ezért a megelőzés lehetőségeinek ismerete nagyon fontos a károk elkerülése érdekében. 

A gyökérzet károsodásának jelentősebb okozói

A kártevők közül elsősorban a pajorok (csimaszok) ellen talajfertőtlenítéssel és az ültetőgödör alapos megtisztításával védekezhetünk.

A kórokozók közül a baktérium eredetű gyökérgolyva főleg a faiskolából kerül ki a kertekbe. A hatóság (NÉBIH) ellenőrzései rendszeresek és alaposak, az engedély nélkül működő „zugfaiskolákat” kerülni kell!

A fapusztító talajlakó gombák kártételének elkerülésére, illetve csökkentésére az ültetés előtti biológiai védekezéssel (pl. Trifender), valamint a sebzések elkerülésével lehetséges.

A fatörzs és a vázágak károsodásai

A kártevők közül a farágó és az üvegszárnyú lepkék lárvái, valamint a szúbogarak a leggyakoribbak. Jó tudni, hogy az utóbbi főleg legyengült fákon lép fel! Az általuk kiváltott tünetek láthatóak, az ellenük való védekezés nehézkes. A vértetű és a különféle pajzstetvek megfigyelésére ragacsos kapok kihelyezésével van mód. Több más egyszerű módszerrel az ellenük való védekezés időzíthető és a permetezések száma csökkenthető.

A kórokozók közül a farontó gombák, gyümölcsfarákot okozó gombák (pl. Nectria-fajok), valamint a lombozaton élősködő gombák (pl.varasodás) tünetei a vázágakon is felfedezhetők. Megelőzésükre a sebzések elkerülése, a kórokozók tüneteinek felismerése és felszaporodásuk megakadályozása szolgál.

A lombozat károsodásának okozói 

A kártevők közül számos faj okozhat lomkárosodást, tüneteik általában könnyen felismerhetők. Számos védekezési lehetőség áll rendelkezásünkre, a vegyszeres védekezés időzítéséhez jó szolgálatot tesznek a rajzásmegfigyelésre szolgáló csapdák (fény- és feromoncsapdák).

A kórokozók megelőzésére a meteorológiai adatokon alapuló számítógépes programok, illetve laboratóriumi vizsgálatok állnak rendelkezésünkre. Segítségükkel a hatékony vegyszeres védekezések száma csökkenthető.

A termőrészek kórosítói

 A generatív (termő) részek, virágok, bibe és termő az előzőekben vázolt ismert módszerekkel védhetők meg. 

A termés károsodását nemcsak kórokozók, hanem a tápanyag-ellátás zavara is okozhatja, amit megfelelő tápanyag-utánpótlással, lombtrágyázással előzhetünk meg! 

Jövő heti tájékoztatómban a fagyhatásokról, a gyomirtó szerek okozta károkról, a mohákról és zuzmókról valamint a vírusbetegségekről tájékoztatom a Tisztelt Olvasókat.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó