Növényvédelmi teendők – 2020. június 6-12.

Növényvédelmi teendők – 2020. június 6-12.

Pap Edina 2020. jún. 7.

Bátran elmondhatjuk, hogy az utóbbi évek megoldatlan, súlyos növényvédelmi kérdései között a nyugati dióburok-fúró légy tömeges felszaporodása, az ellene való hatékony védekezés lehetőségeinek kihasználása, az alkalmazott technológia ismerete sem lesz elégséges a probléma megoldásához. A kártétel mértékének jelentős csökkentésére azonban minden eszközt igénybe kell vennünk és együttműködnünk. Összefoglaló a nyugati dióburok fúró légy elleni védekezés lehetőségeiről.

A magyar dió kiváló minőségű, a diótermesztésre alkalmas területek aránya hazánkban jeltős. Az export és a haza tömegfogyasztás igényeinek kielégítése mellett a házikertekben is fontos helyet foglalnak el a diófák.  Eddig is voltak a diótermesztés növényvédelmében gondok (baktériumos- gombás betegség, gubacsatkák, almamoly stb.), de ez az alig 1 cm szárnyfesztávolságú nyugati dióburok-fúró légy (Rhagoletis completa) messze felülmúlja a többi károsítót. Alig van olyan kert, ahol nem ültettek az ősök diófát és egy vén diófa ne adna árnyat a pihenni vágyónak. Sokan érzelmileg is kötődnek egy-egy szép, koros példányhoz, de a kisebb fák is élvezik tulajdonosaik megbecsülését. Nem hagyhatjuk tehát, hogy egy másik földrészről betelepült fúrólégy tömeges felszaporodása meggátolja diótermesztésünk sikerét!

Kitűnő magyar fajták (pl. Milotai, Alsószentiváni, Tiszacsécsi stb.) állnak a rendelkezésünkre, de egyik fajta sem ellenálló a kártevővel szemben.

Nézzük tehát a teendőket!

A légy rajzásidejének pontosítása feromoncsapdákkal (Csalomon PALz) vagy ragasztós felületű sárgalapokkal van mód. A csapdákat a fa felső harmadában kell elhelyezni, mert a legyek többnyire abban a régióban repülnek. Kihelyezésük ideje július eleje, közepe.

A talajban, annak 5-8 cm-es mélységében báb alakban áttelelt kártevő elpusztítására gáz hatású szabad forgalomban vásárolható talajfertőtlenítővel (Force 1,5 G) alkalmazhatunk július elején. A szert sekélyen dolgozzuk be a fák csurgója (koronájának talajra vetített átmérője) alá. Lehetőség szerint takarjuk le fóliával is ezt a területét.

Az első vegyszeres védekezést a rajzás megkezdését követő kb. 10 napon belül végezzük pl. Mospilan 20 SP vagy Calypso 480 EC készítményekkel, és 10-14 naponként, maximum 3 alkalommal ismételjük meg. Elsősorban a fa csúcsa felé kell irányítani a szórófejeket, mivel a legyek ott tartózkodnak.

Mindenképpen a legyek tojásrakását megelőzően kell védekezni!

Sajnos, a rajzás hosszan tart, akár 25-40 napig is elhúzódik, és az egy dióburokba helyezett tojások száma elérheti a 300-400 db-ot. A belőlük kikelő lárvák száma akár 20 is lehet. A lárvakártételt követően lehullott fekete diókat naponta össze kell szedni és eltávolítani a talajon hagyott fóliáról.

Fontos, hogy megakadályozzuk a lárvák talajra kerülését, majd a talaj felső részében való bábozódását!

Így gátat szabhatunk a kártevő felszaporodásának és esélyt kaphatunk a dióburok-fúró légy évről-évre megismétlődő, sőt egyre növekvő kárának csökkentésére.

A kártevő elleni védelem rendkívül fontos az összefogás, a közeli kertek tulajdonosainak mozgósítása, informálása, hogy hasonlóan tegyenek ők is!

Úgy gondoljuk, hogy valamennyi diófa-tulajdonos szeretné megmenteni diófájának értékes termését, megértve és remélve azt, hogy a fentiekben vázolt, kissé bonyolultnak és aprólékosnak tűnő, de kitartó munkával eredményt érhetünk el!

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó