Növényvédelmi teendők – 2020. július 4-10.

Növényvédelmi teendők – 2020. július 4-10.

Pap Edina 2020. júl. 6.

A szőlő zöldmunkái során szinte minden dűlőben találkozhatunk a lisztharmat első tüneteivel, jelenleg főképp a két kifejezetten fogékony fajtán, a Kékfrankoson és a Zöld Veltelínin. Egyelőre a fürtök apró bogyóin észleltük a kórokozó jelenlétét.

A nagy szőlőszemek viaszosodása megkezdődött, de a növény még hosszú ideig a lisztharmat támadásának lesz kitéve. Az elkövetkező permetezések tervezése során nagy figyelmet kell fordítani a gombaölő készítmények megválasztására, hiszen az ún. „nagyágyúk”, a Cyflamid, Talendo, Vivando, stb. ajánlott 2-3 alkalommal történő kijuttatása virágzásban, vagy azt követően, esetleg fürtzáródáskor.  (FONTOS! A Cyflamid és Talendo készítményekből már csak a készleten lévő tételek használhatók fel!) Választhatjuk a kéntartalmú szereket is (Thiovit, Kumulus, Cosavet stb.), de 7-10 napos fordulókban szükséges permetezni veszélyhelyzet idején. A feltételes forgalomban vásárolható Karathane is megfelel megelőzésre, illetve az első tünetek megjelenésekor. Egyes szőlőgazdák ilyenkor csak a felszívódó szerekben bíznak (Bumper, Systhane, Topas stb.) A kedvelt Alfa-Solo elsősorban a levélfertőzés ellen hatásos. 

A jelenlegi időjárás nem igazán kedvez a lisztharmat-járvány kialakulásának. Egyébként a meleg- és napsütést kedvelő, szárazságtűrő gomba elegendő nedvességhez jut az állandó párásságban, a rendszeresen lehulló csapadékra nincs szüksége. Mégis fontos a betegség rendszeres megfigyelése!  

A peronoszpórára a sok eső, az állandó párásság és a lehűlések miatt számítottunk, és szinte vártuk a jellegzetes levéltünetek megjelenését (olajfolt a levél színén, fehér penészgyep a levél fonákán).  Mint már az előzőekben említettem, a hosszan tartó száraz ősz, tél és tavasz kedvezőtlenül hatott az áttelelő spórák (oospóra) megerősödésére. Tapasztaljuk, hogy a számára inkább kedvező időjárási viszonyok sem biztosítják járvány kialakulását. A védekezésben főleg a felszívódó gombaölő szerekhez érdemes nyúlni (Curzate, Kupfer-Fusilan, Quadris stb.).

A június eleji előrejelzésben már említett, a szőlőt ritkábban fertőző kórokozók, a fekete - és fakórothadás néha komoly veszélyt jelenthetnek. Annál is inkább, mert nemcsak a levelet, hanem a hajtásokat és a fürtöket is megtámadják. A feketerothadással szemben kifejezetten fogékony két kedvelt fajta, a Cabernet Sauvignon és a Chardonnay. A fakórothadás jégverés után látványos károkat okozhat.

A szőlőorbánc csak a leveleket fertőzi, de csapadékos időjárásban tömeges levélhullást  okozhat. A betegségek ellen a szőlővédelemben bevált gombaölő készítmények általában hatásosak (Dithane, Mythos, Folicur stb.) Sajnos a réztartalmú kombinációk nem váltak be ellene!

A szőlőmolyok nyári nemzedékének rajzása vontatott és a csapdákba kis létszámot tudunk fogni. A kártevőre jellemző, hogy kedvezőtlen időjárásban az áttelelő bábokból csak a következő évben fejlődnek ki a lepkék.

A szelídgesztenye-gubacsdarázs rajzása fokozódik, a dióburok-fúrólégy repülése – valószínűleg a sok eső miatt – visszafogott.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó