Növényvédelmi teendők – 2020. július 25.- augusztus 1.

Növényvédelmi teendők – 2020. július 25.- augusztus 1.

Pap Edina 2020. júl. 25.

A nyugati dióburok-fúrólégy életmódja, megfigyelése hazánkba érkezése óta tart. Az eredményes védekezés alapja az egyes fejlődési alakok (jelenleg a báb és a légy) helyzete, az imágók repülésének kezdete és tömeges felszaporodásának időintervalluma lehet.

Abban a helyi előre-jelzési módszerek alkalmazása, valamint a kísérleti eredmények egyöntetűen egyetértenek, hogy a rajzás kezdete július végén, a legyek tömeges rajzása pedig augusztus utolsó napjaiban zajlik – az utóbbihoz igazítottuk a vegyszeres védekezést is. Jelenleg azonban még csak előrajzásról beszélhetünk, hiszen a kihelyezett csapdákban alig látható a kártevő. A talajból kigyűjtött bábok mérete növekedett ugyan, de legyek még nem bújtak elő a bábokból. Többen vélték látni a kártevőt a ragacsos csapdában, éppen ezért a légy felismeréséhez szükséges alapvető morfológiai bélyegeket most összefoglalom.

  • A dióburok fúrólégy a mindannyiunk által ismert közönséges házi légyhez hasonló ugyan, de annál meglehetősen kisebb. Kibontott szárnyaival együtt nem éri el az egy cm-t.
  • A dióburok-fúrólégy teste fekete, de a potroha csíkos. Utóbbi más legyektől megkülönbözteti. 
  • Fontos bélyeg, hogy a légy feje sárga, nyakpajzsán pedig sárga folt látható.

A felsoroltak ellenére a kártevő felismerése nehézkes, mert a csapda ragasztós felületéről való kiszabadulás céljából intenzíven mozog – amíg még tud. 

A szelídgesztenye gubacsdarázs első repülő alakjával már június végén találkoztunk. A rajzás azóta folyamatos és jelentős, intenzitása azonban csökkenő. A gubacsok „fásodása” is látható. A kártevő életmódja a sok megfigyelés és kísérlet alapján elég jól ismert. A tojásrakás a rügyekbe megkezdődött, augusztus folyamán várhatóan tömeges lesz. Már most lehet az első védekezést elvégezni, lehetőleg felszívódó rovarölő szerrel. A második kezelésre 2-3 héten belül kerüljön sor. Tudjuk, hogy a rajzás elhúzódó, ennek ellenére sem szabad a fákat vegyszer alatt tartani. Ezért csak még egyszer permetezzenek két hetes fordulóban. Jó, hogy a kártevő éppen csak megjelent a kéregráktól megmenekült szelídgesztenye fáinkon, csak a felszaporodását kell megakadályozni. Az őszi fertőzés nyomai, a gubacsok majd tavasszal lesznek láthatóak.

Legszebb rózsáinkon jelenleg a rozsdabetegség tünetei láthatóak. A fertőzés további terjedését érdemes megelőzni a betegség ellen hatásos gombaölőszer 1-2 alkalommal történő kijuttatásával.  Egyes rózsahibridek különösen fogékonyak, évről-évre ezeken a fajtákon kísérhetjük figyelemmel a rozsda tünetek megjelenését. A védekezést minél előbb el kell végezni. Egyéb levélfoltosságok és kártevők – a rózsatöveken 7 darázsfaj, kabóca, atkák, pajzstetvek stb. – elleni permetezéseket nagyobb fertőzöttség mellett végezzék.

A szívó kártevők (levéltetvek, molytetvek, tripszek stb.) egyedszáma, telepeik =kolóniák mérete csökkent a rendszeres esőzések hatására. Velük kapcsolatban se lanyhuljon a figyelem, időben permetezzenek!

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó