Növényvédelmi teendők – 2020. július 18-24.

Növényvédelmi teendők – 2020. július 18-24.

Pap Edina 2020. júl. 18.

A változékony időjárás „tartja magát”. A meleg, néha szinte forró napokat lehűlés követi, többnyire kisebb-nagyobb esőkkel. Nekünk is nehéz elviselni, de gondoljunk csak a helyhez kötött növényeinkre!

Az amerikai lepkekabóca szinte napról-napra újabb növényeken „üti fel a fejét”. Kedvelt tápnövényei, a paprika, a paradicsom és a különféle fák, bokrok után szinte mindenütt jelen van. Ellene nagyon nehéz eredményesen védekezni. Saját védelmi rendszere, viaszos telepei, nagy egyedszáma kialakult. Természetes ellensége nem ismert. Az ajánlható rovarölő szerek száma egyre csökken. A Mospilan + Decis mellett feltétlen alkalmazni kell hatás- és tapadásfokozót (pl. Biosol káliszappan).

A nyugati dióburok-fúrólégy nálunk még nem rajzik. A hosszú várakozási idő a talajban lévő bábokból való késleltetett keléséből adódhat. A rajzás száraz, meleg időben biztosan gyorsan lesz, ezért az eddigiekben ajánlott július végére készüljünk az első védekezés tervezésével. A legyek a fák felső harmadában repülnek, a permetlé főleg ezt a területet érje (Mospilan+Decis, vagy Calypso+Karate. A Calypso feltételes forgalomban vásárolható).

A szelídgesztenye gubacsdarázs intenzíven rajzik. Az első darazsak hamarosan lerakják tojásaikat a rügyek belsejébe – ezt kellene megakadályoznunk a lepkekabócánál leírt módon.

Paradicsom- és paprikapalántáink folyamatosan virágoznak, a korán elültetett állományokban szabadföldön is láthatóak a kisebb-nagyobb termések. Nagyon gyakoriak náluk a tápanyagegyensúly-zavarok. Tudatosan kell megválasztani a tápoldatokat az egyes kultúráknak megfelelően. A paprika nagyon magas nitrogénigényét feltétlenül figyelembe kell venni. A paradicsom pedig a harmonikus tápanyagellátás – magasabb kálium, kevesebb nitrogén – mellett kifejezetten vízigényes növény.

Sajnos gyakoriak a vírus-, ill. baktériumos fertőzések. Előre bocsátom, hogy ellenük igazán nincs védekezési lehetőségünk – esetleg a gomba-, illetve baktériumos betegségek ellen a rezes készítmények rendszeres – heti gyakorisággal – való alkalmazása adhat segítséget. A tünetek felismerhetők és jellemzők az egyes kórokozókra, a fertőzöttség eredete általában ismert. Az egyik növényről a másikra való terjedést a vektorok (szívó kártevők: levéltetvek, molytetvek, kabócák, tripszek) segítik. A beteg, apró termetű, ráncos, foltosan elszíneződött, gyenge töveket az állományból feltétlenül el kell távolítani! A vektorok ellen rendszeresen védekezni kell!

A moníliás fertőzés az érésben lévő gyümölcseink „réme” lett (képen). A gazdálkodók elkeseredetten tapasztalják, hogy a fagyokat, súlyos szárazságot elviselt fáik termése is használhatatlanná válik. A gyümölcsfertőzés bekövetkezése szinte minden kertészt váratlanul ért. Azért, ha lehet, mentsük a menthetőt: alkalmazzuk a Teldor gombaölő készítményt, amit már virágzásban célszerű kijuttatni. (A Teldor élelmezés-egészségügyi várakozási ideje csonthéjasokban 3 nap, málnában és csemegeszőlőben 7 nap.) Ehhez járul még az őszibarack gyümölcsén a lisztharmatos fertőzés egyre gyakoribb tünete.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó