Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 8-14.

Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 8-14.

Pap Edina 2020. aug. 7.

A szőlőben a kabócákat folyamatosan fogják a csapdák, a rajzás most is tart. A aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, az amerikai szőlőkabóca – a fertőzött szaporítóanyag mellett – a betegség terjedésének legfőbb okozója, mivel a kabócák nagyobb távolságra is eljutnak. Az átvitelt követően a tünetek megjelenése 1-2 év múlva várható.

A szőlő e súlyos betegségének megfékezéséhez a kabócák elleni jól időzített, hatékony védekezés feltétlen szükséges! A kártevő tojás alakban telel át. Öt lárvastádiumot követően fejlődnek ki az imágók, amelyek július végétől folyamatosan repülnek be a csapdákba. Kifejlődésük több mint egy hónapig tart. Az idei tojásrakás erőssége befolyásolja a jövő évi kártétel nagyságát. A lárvakelés kezdetétől célszerű a rovarölő készítmények használata.    

A szőlőben – a rendszeres esők és lehűlések ellenére – még mindig a lisztharmat okoz fejtörést. Néhány dűlőben a kifejezetten fogékony Blauburger fajtán akár veszélyhelyzetről is beszélhetünk. A lisztharmatos szőlőszemek felrepedése is gyakori. A peronoszpóra csak helyenként, a hajtásvégeken mutatkozik, mindenütt csak a leveleken. A fekete- és fakórothadás gyakorisága növekszik. Szürkepenészt viszont még a korai szüretelésű fajták (Zenit, Irsai Olivér) fürtjein sem találtunk.

A szőlőmolyok befogott egyedeinek száma az évi három repülés során mindvégig alacsony volt, a fürtkártétel sem számottevő.

A nyugati dióburok-fúrólégy rajzása folyamatos. A kihelyezett csapdák naponta átlagosan 20-80 egyedet fognak; esős időben kevesebbet, napsütéses időben többet. A rajzáscsúcs még várat magára. Sajnos, már néhány tojásrakási hely is megtalálható a dió zöld burkán.

A sárga ragacsos lapok gyakori cseréjével a befogott egyedek nagy száma segít abban, hogy kevesebb dióburok-fúrólégy párosodjon és rakjon tojást a dióburokba. Így a sárga színű ragacsos lapokkal a kártevő létszáma és a kártétel mértéke is csökkenthető.

Kertjeinkben a vegyszeres védekezésre is szükség van. Időt és fáradságot nem kímélve, a korábbi hetekben ismertetett módon permetezzenek az alábbi rovarölőszer-kombinációkkal 10-14 napi gyakorisággal: Mospilan+Karate vagy Calypso+Decis Mega. Utóbbi kombináció rovarölő készítményei feltételes forgalomban vásárolhatók. A permetezések során gondoljanak a rezisztencia kialakulásának lehetőségére! A kiválasztott kombinációval egymás után csak két alkalommal permetezzenek!

Az amerikai lepkekabóca mára mindenütt megtalálható, a parkok virágágyásaiban, a lombos bokrokon, kerti virágokon. Kitartóan kell védekezni ellene, telepeiről a permetlevek könnyen leperegnek.   

A varasodás tünetei az almatermésűeken erősödtek. Elsősorban a fogékony körtefajták fertőződtek.  A körtén speciálisak a betegség tünetei; főleg a leveleken, elsősorban a levél fonákán láthatóak, és gyakori a fertőzött levelek kanalasodása is (képen). A permetszerek kiválasztásánál (pl.Topas + Dithane stb.) vegyék figyelembe az élelmezés-egészségügyi várakozási időket a szüret idejéhez igazodva.  

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó