Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 29. - szeptember 4.

Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 29. - szeptember 4.

Pap Edina 2020. aug. 29.

Augusztus utolsó napjaiban megkezdődött a szőlőszüret. A szedés során általában kisebb-nagyobb mértékben volt látható a lisztharmat-fertőzés, főleg a fürtökön. Augusztus elejétől több szőlőben támadott a peronoszpóra is a hajtásvégeken. A vörös fajták permetezése éppen ezért még aktuális. 

Szürkepenész-fertőzést még a darazsak károsítása nyomán sem észleltünk. 

A foltosszárnyú muslicák jelenlétét érés idején sem tapasztaltuk. 

A szüret után, a szőlő lombhullása előtt a kordonkar-elhalást okozó gombabetegségek kezelésére a beteg, vagyis tünetes tőkéket bejelölve tudunk védekezni a nyugalmi állapotban. A kezelés nem vegyszeres, viszont eredményes. A munkát nyugalmi időben végezzük. A tőke lefűrészelését követően láthatóvá válnak a kórokozók által kiváltott elváltozások és – mint az előzőekben már említettem – az egészséges részig visszavágva a következő tavaszon egészséges tőkékkel indulhat az új idény.

Az aranyszínű sárgaság fitoplazma felderítése folyamatos, terjedését szigorú hatósági intézkedések betartásával lehet megakadályozni.

A nyugati dióburok-fúrólégy rajzása folyamatos, de a csapdákba berepülő legyek száma még mindig nem utal a rajzáscsúcs elérésére. A károsított termések külső tünetei (zöld burok részleges vagy teljes feketedése, a burok puhulása, felpúposodása) a legtöbb esetben még nem terjed ki az egész diószemre. Ebben a stádiumban a dió a fán marad, a burok könnyen lefejthető és a dióbél fogyasztáskor élvezhető. 

Az előző héten vázolt permetezések folytatása indokolt. A lehullott, fertőzött diók összeszedése nagyon fontos. Tudatosuljon bennünk, hogy minden lépésünknek súlya van a kártevő létszámának csökkentésében!

A nemrég bevándorolt poloskák fejlődése, az egyes növekedési szakaszok gyorsan zajlanak. Megfigyeléseim szerint az ázsiai márványpoloska egy nemzedéke tojásállapotból 20 nap alatt már teljesen kifejlődött és megkezdődött a párosodási folyamat. A poloskák (zöld vándorpoloska, ázsiai márványpoloska) kártétele látványos méreteket öltött. Jellemző a tápnövények közötti válogatás. Kedvenceik közé tartozik a paradicsom és futóbab, amelyeknek elsősorban a terméseit szívogatják.

A tripszek és a lepkekabócák továbbra is gondot okoznak a kertészkedőknek. Tápnövényhez nem kötődnek, kultúr- és vadnövényeken is szívogatnak. Évi 10-12 nemzedékük fejlődik ki, emiatt még mindig célszerű ellenük védekezni.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó