Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 15-21.

Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 15-21.

Pap Edina 2020. aug. 15.

Sokan panaszkodnak, hogy napról-napra egyre több, növényeket károsító poloskával találkoznak kertjeikben a zöldségféléken, paradicsomon, paprikán és a gyümölcsfákon is.

A kártétel egyik formája a levelek szívogatása, de sokkal nagyobb a veszteség a gyümölcsökben okozott kárból eredően. A szívogatás nyomán, a szívásnyomok helyén parásodás, a húsba is behatoló barnulások, csillagfoltok jelennek meg. Ezáltal a termések piacossága, fogyaszthatósága jelentősen romlik

Hazai poloskapopulációnk fajgazdagsága ismert. Ehhez érkezett két invazív (bevándorló, behurcolt) faj, a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska (képen). Előbbi Dél-Európában is honos, a márványpoloska eredetileg Ázsiában élt. Hozzánk 2000 illetve 2013-ban érkeztek és sajnos, parazitáikat „otthon hagyták”. Éppen ezért az invazív fajok szinte akadálytalanul szaporodnak és egyre nagyobb kárt okoznak. 

A rovarölő szerekre jól reagálnak, de az érésben lévő terméseken a permetezés lehetőségei korlátozottak, hiszen az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartása fontos! Ha ez az akadály nem áll fenn, bármelyik piretroiddal eredményt érünk el, pl. Decis, Karate, Sherpa, Fendona (közülük némelyik feltételes forgalomban vásárolható). A kezeléseket 5-7 nap múlva célszerű megismételni.

Biokertészetekben ajánlatos egy jól bevált módszerrel csökkenteni a poloskák számát. Ismert, hogy legkedvesebb tápnövényeik a gabonafélék, tehát érzékenyebb kultúrákban, illetve közelükben vessenek néhány szem búzát, árpát stb. A poloskák elsőként ezeken a növényeken fognak táplálkozni és ott könnyen megsemmisíthetők.

A nyugati dióburok-fúrólégy rajzása folyamatos és tömeges. A kihelyezett sárga ragasztós lapokon napi 50-100 légy található. A csapdázás a kártevő egyedeinek befogásával jelentős segítséget nyújt a kártevő létszámának csökkentésében, ezzel pedig a kártétel mértékének korlátozásában.

Az első védekezések már remélhetőleg megtörténtek. Helyesen járt el az a kertészkedő, aki eddig két alkalommal kezelte diófáit pl. Mospilan+Karate vagy Calypso+Decis Mega szerkombinációval. A permetlébe kevert kenőszappan vagy melasz a tapadás fokozására, a csalogatási erély növelésére, illetve hatásfokozásra szolgál. 10-14 nap után csak kontakt rovarölő szerrel, a választott adalékanyaggal kombinálva permetezzenek, majd augusztus utolsó dekádjára újra a fenti kombinációk közül válasszanak, a kontakt fordulót pedig 7-8 napra csökkentsék. Évről évre tapasztalható, hogy a rajzáscsúcs augusztus végén alakul ki. Kiemelten fontos ez az időpont, hiszen a dió zöld még nem érett burkának átfúrása könnyű, megfelelő meteorológiai körülmények között a lerakott tojások száma megnövekszik, és az egyes fejlődési fázisok lerövidülnek. A termésbe bejuttatott tojásokból kikelt nagyszámú lárva kártétele a szüretig látványos és visszafordíthatatlan. Az utolsó permetezési fordulót szeptember 10-e körüli időszakra időzítsék, jelentősen lecsökkentve ezáltal a kártevőlétszámot. Fontos, hogy a károsított terméseket gyakran szedjék össze és semmisítsék meg!

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó