Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 1-7.

Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 1-7.

Pap Edina 2020. aug. 2.

A nyugati dióburok-fúrólégy rajzása egyetlen napon tömegessé vált. Július 27-én reggel egy-egy legyet találtunk a csapdákban, estére ez a szám meghaladta a százat. Azóta naponta hasonló a befogott legyek száma, pedig a rajzáscsúcsra még várni kell.

A permetezés felszívódó rovarölő szerrel már elkezdhető, amelynek hatásideje 10-14 nap. Idegméreg, hatására a dióburokfúró legyek görcsös állapotba kerülnek és elpusztulnak. Fontos, hogy a permetlé szinte „betakarja” a fát, különösen a fa felső harmadában. A legyek a fényre, a világosságra repülnek. A kezelést ezután ismételni kell. Továbbra is figyelni kell a csapdákat, így nyomon követhetjük a rajzás intenzitását. A kezeléseket szeptember közepén befejezhetjük, bár a légy akkor még biztosan repül. A dió akkor közel kerül az érési állapothoz és a kártevőnek már nincs ideje tojásait berakni a dió zöld burka alá.

A szelídgesztenye gubacsdarázs rajzása június utolsó hetében megkezdődött; tömegesen repült a sárga ragacsos lapra június 2. hetében. Mára csak néhány példányt találunk a csapdákban. A gubacsok fásodása feltűnő, bennük lárvát szinte nem is találunk. Kerti gesztenyefáink permetezése aktuális, természetesen csak abban az esetben, ha a fa fertőzött, azaz a rügyek helyén gubacsok láthatóak.

Dísznövényeinken, virágjainkon számtalan növényvédelmi problémával találkozhatunk. Elég gyakori egy-egy tő hervadása, elszáradása. Különféle gombák jelenlétében károsodnak növényeink. A palánták ültetése előtt – 1-2 év után azonos helyre kerülve – fordul elő nagy gyakorisággal. A Trifender biológiai készítmény jó hatásfokkal alkalmazható a kórokozók ellen.

A levélfonálféreg jelenléte tünetei alapján könnyen felismerhető. A kártevő a beteg növényről és a talajból fertőzi az egészséges növényt és a légzőnyílásokon keresztül jut el a növény szövetébe. Ott a levelek elszíneződését okozza. Kártétele nyomán a levelek sárguló, később barnuló foltjai minden esetben az erek által határoltak. A fonálféreg ellen szinte lehetetlen védekezni, de a beteg leveleket minden esetben célszerű eltávolítani és csak a talaj felszínét öntözni. A feltételes forgalomban vásárolható Nemathorin 10 G talajfertőtlenítő szert ültetés előtt kell kijuttatni. A fonálféreg több növényfajt is megtámad, ezért a forgó nem oldja meg a problémát

A különféle rozsdák gyakoriak, ellenük már a megjelenésük idején célszerű védekezni. A rozsdák a levélfelület csökkentése mellett növényeink díszítő értékét nagymértékben rontják és gyorsan terjednek.

Lisztharmatos dísznövényekkel is gyakran találkozhatunk. A betegség ellen korai stádiumban érdemes permetezni, mert a gomba gyorsan szaporodik a növények felületén, és későbbi kezelés során a fertőzés szinte megállíthatatlan. 

A szívó kártevőkről korábban már írtam. Továbbra is figyelni kell rájuk, hogy időben védekezhessünk.

A levél- és takácsatkák észlelésekor speciális atkaölő készítményt szükséges kijuttatni.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó