Növényvédelmi teendők – 2020. április 4-10.

Növényvédelmi teendők – 2020. április 4-10.

Pap Edina 2020. ápr. 4.

Szakmai beszélgetéseink során abban valamennyien egyetértettünk, hogy 2020-ban sok gondunk lesz a különféle rágó és szívó kártevőkkel. A tél kifejezetten enyhe volt, és még a mostani lehűlés az éjszakai fagyokkal sem gyéríti őket igazán. 

A fakadó rügyeken nem ritka a levéltetűcsoportok látványa. Többen kérdezték, mitől fekete a kibomló levél? Ha az éjszakák sem lesznek fagyosak, permetezzék le a tünetes dísznövényeket, valamint a gyümölcsfákat és –bokrokat. Korán szokott megjelenni a ribiszke levélpirosító levéltetve. Most már a körömnyi levelek is piros színnel és ráncosan bújtak ki (képen). Védekezésre a Karate 2,5 WG rovarölő szer használatát javaslom.

A körtelevélbolhák lárvái már a kis leveleken láthatóak. A két levélbolha faj áttelelése különböző fejlődési alakban történik, már most érdemes védekezni olajos szerekkel. A Vektafid A vegetációban 0,5 – 1 % töménységben használható.       

Az őszibarack apró kis levelei már fodrosan jönnek elő.  Mivel felszívódásra alkalmas levélzet még nincs, használhatják a kis szemcseméretű Cuproxat FW vagy Champion 50 WG rezes készítményt. A permetléből kezeljük a még nem virágzó almatermésűeket is, de a permetléhez almánál keverjünk kéntartalmú gombaölő szert is (Thiovit, Kumulus stb.)

Aki a szőlő lemosó permetezését kihagyta, még mindig megteheti – érdemes is elvégezni. A ként is tartalmazó készítmények (pl. Nevikén 0,5 – 1 %-os oldata) a korai atkakártétel ellen is hatásosak. 

Kertjeink hangosak a madaraktól, de méhek zümmögését még alig halljuk. A tartós felmelegedés idején biztosan előjönnek és elvégzik nélkülözhetetlen munkájukat, a virágzó növények megporzását. Vigyázzunk rájuk, óvjuk őket a rovarölő szerektől még akkor is, ha a csomagoló burkolaton látjuk: méhekre nem jelölésköteles, vagyis nem veszélyes!

A méhek védelmében jó, hogy alkonyat után vagy kora reggel védekezünk!

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó