Növényvédelmi teendők – 2020. április 25. – május 1.

Növényvédelmi teendők – 2020. április 25. – május 1.

Pap Edina 2020. ápr. 25.

Az egy héten belül is változó, jóval 20 oC feletti, a hét másik felében pedig alig 15 oC-os nappali hőmérsékletek és kifejezetten hideg, sokszor 0 oC fok alatti éjszakák nem tesznek jót a kerti növényeknek. Az időjárási jelzéseket figyelve sokan féltették átteleltetés után a szabadba vinni cserepes növényeiket (muskátli, leander stb.). Nem érzékenyek az említett lehűlésekre, többnyire még „téli álmukat alusszák”. Mostantól azonban már nem szabad várni, mert fejlődésüket hamarosan megkezdik. 

Jó, ha tisztában vagyunk a zárt helyiségben teleltetett fagyérzékeny növények tavaszi növényvédelmének alapjaival. Minden egyes növényt tüzetesen átvizsgálva állapítható meg egészségi állapotuk. A leander sokkal több károsító szorításában élhet a telelőhelyén, mint a szabadban, különösen akkor, ha ősszel nem figyeltünk jelenlétükre, és a károsítókat is behurcoltuk a teleltető helyiségekbe. Leggyakoribbak a pajzstetvek, a levéltetvek (a képen a leanderlevéltetű), az üvegházi molytetű, a tripszek és a takácsatkák. A szabadba kikerülve nemcsak a növény, de kártevői is „erőre kapnak”, tömeges jelenlétükben permetezéseink sikere megkérdőjelezhető.

A felsoroltak szívó kártevők elleni védekezésre elsősorban felszívódó készítményt válasszanak (pl. Mospilan 20 SP). A takácsatka jelenlétére pókhálóra hasonlító apó szövedék hívja fel a figyelmet. A Vertimec 1,8 EC rovarölő készítmény a fentieken kívül az atkákat is gyéríti – de csak feltételes forgalomban („zöldkönyvvel”) vásárolható.   

A muskátli – elsősorban az állómuskátli – átteleltetése sokféleképpen történhet. Ha világos, nem túl hideg helyen vészeli át a telet lombozata is megmarad. Gyakori a leveleken az előző év őszén már meglévő rozsdabetegség, amely azután egész éven át elkíséri a növényeket. Tehát minél előbb permetezni kell pl. Score 250 EC készítménnyel.

Gyakori jelenség egyes növények gyökérnyakának, valamint a szár alsó részének megfeketedése, a „feketelábúság” is. Az ilyen tövek könnyen kihúzhatók a földből, hiszen gyökereiket elpusztította a kórokozó – elsősorban baktérium. A beteg növényeket eltávolítva az egészségeseket rezes gomba- illetve baktériumölő készítménnyel érdemes beöntözni (pl. Rézoxiklorid 50 WP, Champion 50 WP stb.)

A futómuskátlit legtöbben évről-évre megvásárolják, mert a teleltetése nehezebb, mint az állómuskátlié. Pedig igazán nagy öröm, ha több éven át fenn tudják tartani a töveket. Átteleltetését követően szinte nem is kell károsítóval számolni.  

Átteleltettük a kardvirággumókat és többi nyári virágzású hagymás növényt is. A puha, elszíneződött gumókat, hagymákat, rizómákat dobjuk ki. Az előző évben tripszfertőzés tüneteit mutató növények gumóiban telel át ez a szívó kártevő, ami a dekoratív virágok foltosságát (képen), fejlődésben való lemaradását okozza. Az ilyen helyről származó gumókat tegyük papírzacskóba és szórjunk rá por alakú rovarölő szert, rázzuk össze és csak ezután ültessük el.

Több kertészkedő kérdezi, hogy babérmeggy növényein mi okozza a levelek lyukasságát? Ez gombabetegség, aminek a neve is levéllikasztó betegség, amelyet talán jobban ismernek mandulán és cseresznyén. A foltok szegélye karmazsinvörös. A foltok közepéről az elhalt szövet kiesik, ez okozza a lyukacsosodást (képen). Helyenként gyakori ez a tünet, védekezésre a réztartalmú szerek használatát javaslom. Lemosó permetezés idején a Vegesol eReS is hatásos. 

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó