Növényvédelmi teendők – 2020. április 11-17.

Növényvédelmi teendők – 2020. április 11-17.

Pap Edina 2020. ápr. 12.

Az éjszakai lehűlés ellenére nappal igazi tavaszban van részünk. Szerencsés az, akinek van kertje még akkor is, ha az csak „zsebkendőnyi”. A bezártságunkat feloldja és még sok örömöt is jelent.

Korábbi vetéseink látványos növekedésnek indultak, ezzel együtt a károsítók tünetei is láthatóak. A petrezselyem és a borsó lisztharmat-fertőzöttségéről (képen) sorban jönnek a hírek, és a betegség elleni védekezés lehetőségeiről faggatnak.  Általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi konídiumos (gombaspórás) állapotban a kéntartalmú gombaölő készítmények alkalmazhatóak. Kiemelten jó tulajdonságuk a korlátozás nélküli élelmezés-egészségügyi várakozási idő.

Az almafa-lisztharmat – különösen a fogékony Jonathan fajtakörben – már a hajtásvégeken gyakran észlelhető. Az alma- és körtefákon aktuális a permetezés varasodás és lisztharmat ellen Chorus, Topas stb. készítményekkel. A permetlébe a kéntartalmú szereket (p. Thiovit, Kumulus, Microthiol, Cosavet stb.) is érdemes keverni. 

Nagy öröm, hogy virágzó dísznövényeinken és gyümölcsfáinkon zümmögnek – és természetesen szorgosan dolgoznak – a méhek. Nagyon várom, amikor minden évben babérmeggy bokromon már a virágzás kezdetén tömegesen jelennek meg. Mindenkinek tudomásul kell venni, hogy megporzó tevékenységüket sem ma, sem a jövőben nem lehet helyettesíteni. Éppen ezért védjük és óvjuk őket minden támadástól, amely sorában a permetező ember az első. Növényvédelmi tevékenységünk során még a méhekre nem jelölésköteles szerek esetében is érdemes az alkonyat utáni időszakot választani, amikor a méhek a kaptárba repülnek.

Az előző heti tanácsaiban kiemelt jelentőségű betegségek (levélfodrosodás, monília, lisztharmat) ellen folytatni kell a védekezéseket, mivel az időjárás változékonysága kedvezett a kórokozóknak. A levéltetvek továbbra is támadnak szinte minden kerti növényen, és a selyemfényű puszpángmoly „sem alszik”. A növekedésgátló készítményeknek ezután is legyen szerepe a hernyók elleni védekezésben, mert nemcsak hatásosak, hanem kiemelten környezetkímélők.

A poloskaszagú darazsak különleges helyet töltenek be gyümölcsfáink egészségi állapotában. A legtöbb gyümölcsfánál megemlítendő károsítók – alma, körte, szilva poloskaszagú darázs – és az ellenük való hatékony védekezésnek hamarosan itt az ideje. Elvirágzás után azonnal permetezni kell (pl. Mospilan 20SP), mert csak így tudjuk elkerülni a tömeges gyümölcshullással járó veszteséget.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó