Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 5-11.

Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 5-11.

Pap Edina 2019. szept. 15.

Az elmúlt napokban a 2-3 nap alatt lehullott 50-70 mm csapadék kedvezően hatott kerti növényeinkre. A paradicsom és paprika termései sokasodtak, és az előzőekben kifogásolt paradicsom rendes érése is folyamatos; bogyók nem maradnak zöldek, piros színűvé válnak.

A káposzta-, a dinnye- és uborkafélék is látványosan felüdültek. Terem a cukkini, a patisszon is. A lombozat egészséges, az új leveleken nem láthatóak az alternáriás és baktériumos foltosodások tünetei. Csak a lisztharmatfertőzés nem gyengül, szinte minden zöldségfélén tovább terjed. A 0 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejű kén hatásos a betegség megfékezésére. 

Megkezdődött a kék szőlők szürete. Általában lisztharmatos levél és fürt egyaránt látható, de vannak olyan területek, ahol a 80 százalékot is eléri a fertőzöttség. Korábbi tanácsaimban már részletesen leírtam a kórokozóval és az ellene való védekezéssel kapcsolatos tudnivalókat.

Az almafalisztharmat a Jonathan-fajtakörben a teljes vegetációban erősen fertőzte a lombozatot. A gyümölcsök pókhálószerű parásodása is a liszharmatnak tulajdonítható. Figyeljünk a szürkülő hajtásvégekre is, azokat metszéssel távolítsuk el. Az egész évben folyamatos új fertőzések után a kórokozó jelenleg a rügyekbe húzódik és ott telel át. Az őszi és kora tavaszi, majd a rügypattanáskori lemosó permetezésnek a jelentősége elvitathatatlan.

A körtefa levélrozsda betegsége az utóbbi években egyre jobban terjed. A bimbós állapottól rendszeresen végzett gombaölő szeres permetezések sem tudják eléggé megfékezni a kórokozót. A gomba áttelelést a téli gazda, a borókafélék eltávolításával oldhatjuk meg.

A vértetű, valamint a különféle pajzstetvek (kiemelten a kaliforniai pajzstetű) ellen is küzdelmes eredményesen védekezni. A vértetvek a telet a károsított almafák gyökerein vészelik át. A telelésre vonulás már megkezdődött, de még mindig érdemes célzott permetezéssel gyéríteni a kártevőt (Mospilan+ Káliszappan). Természetes ellenségét, az Amerikából betelepített vértetű fürkészt sajnos a mértéktelen rovarölőszer-felhasználással sikerült elpusztítani!

A kaliforniai pajzstetű második nemzedékének lárvái augusztus-szeptember hónapokban rajzanak; ilyenkor kell ellenük védekezni, mert a lárvák anyapajzs alól kimászva készítik el saját védelmüket szolgáló lárvapajzsukat. Permetezésre a Mospilan vagy a feltételes forgalomban vásárolható Judo vagy Sumi-Alfa felhasználását javaslom, a Káliszappannal kombinálva. A kártevő nemcsak a fás részeken, hanem a gyümölcsön is károsít, ezért a gyümölcs védelme is fontos.

Reméljük, hogy rózsáink még sokáig virágoznak és ezzel kertjeink díszei lesznek. A rózsa nagyszámú kórokozója (lisztharmat, rozsda, többféle gombaeredetű levélfoltosodás) ellen még mindig célszerű védekezni Score+Dithane vagy Amistar+Champion alkalmazásával. Az ugyancsak nagyszámú kártevője ellen keverjünk a permetlébe rovarölő szert is.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó