Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 26.– október 2.

Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 26.– október 2.

Pap Edina 2019. okt. 5.

Néhány jótanács az ez évi növényvédelmi problémák megismétlődésének megakadályozására a 2020. évben az előrejelzés lehetőségeinek alkalmazásával.

244_1_large.jpgAz almafalisztharmat elsősorban a Jonathan fajtakörben lehet súlyos a fertőzés (Jonathan, Jonagold, Idared stb.: A kórokozó nemcsak a lombozaton, hanem a hajtásokban, rügyekben és a termésen is jelentős pusztítást okoz. Az őszi lemosó permetezést a rügyfakadáskori kezeléssel (Nevikén, Agrokén, Vegesol eReS stb.) feltétlenül végezzük el. Előzetesen távolítsuk el a fertőzött növényi részeket. Ezt követően virágzásig 2-3 alkalommal kénnel (Thiovit, Kumulus, Cosavet stb.), a későbbiekben a felszívódó gombaölő szerek (Systhane, Topas stb.) mellett is alkalmazzuk a kéntartalmú készítményeket.

A vértetű ellen kitartóan kell védekezni. Jelenleg a kártevő az almafák gyökerein károsít és ott is telel. Kora tavasszal már a hajtásokon találhatjuk, elsősorban a sebzéseken (metszés, fagyléc stb.). A Vektafid R lemosó szert őszi és tavaszi lemosásra 3%-os, rügyfakadáskor 2%-os, egérfüles állapotban 1%-os, valamint vegetációban 0,5 – 1%-os dózisban használjuk, erős vízsugárral, nagy permetlé-mennyiséggel kijuttatva.

korterozsda.JPGA körtelevélrozsda ellen – ez az elmúlt évek tapasztalata szerint – eredményesen nem lehet védekezni. A kezdeti sikerek nyár végéig tartanak. A gomba később áttelepedik a borókafélékre, ahol áttelel. A téli gazdák eltávolításával oldható meg a probléma

A poloskaszagú körte- és szilvadarazsak károsítására az apró gyümölcsök tömeges hullása figyelmeztet. Az ilyen terméskezdeményeken széles, kerek lyuk található és poloskaszaga van. Az utóbbi években a leírt tünetek annyira megszaporodtak, hogy a kártevő elleni hatékony védekezés jelentősége megnőtt. Lemosó permetezés a talajban telelő lárvák ellen nem, de a bimbós állapotban a repülő darazsak ellen Karate 2,5 WG, vagy más piretroid, sziromhullás után pedig Mospilan 20 SP kijuttatása hatásos.

birsmonilia.jpgA monília valamennyi gyümölcsfánkon komoly pusztítást okoz – hajtáson, virágon és termésen egyaránt. A csonthéjasokon általában súlyos elváltozásokat idéz elő, de almatermésűeken is gyakori látványt nyújtanak a betegség tüneteit. A hatékony permetezés alapja a nyugalmi időben, több alkalommal elvégzett rezes permetezés – őszi és tavaszi lemosó, rügyfakadás előtt közvetlenül és utána elvégzett rezes permetezések (Bordóilé, Vektafid R, Cuproxat). A virágba permetezés sikere vitathatatlan, Folicur, Mirage, Signum, Switch, Teldor stb. készítményekkel. Ezeket a kezeléseket azonban később is szükséges elvégezni.

A köszméte amerikai lisztharmat-betegsége a sok figyelmeztetés ellenére továbbra is „szedi áldozatait”. A kórokozó elleni védekezés sikere több lépésből tevődik össze. A fertőzött bokrok alsó ágait a tél folyamán vissza kell vágni, és később a fertőzött hajtásvégeket is eltávolítani, tehát a bokrokat folyamatosan fiatalítani kell. Nagyon fontos a lemosó permetezések elvégzése ősszel, tavasszal, rügyfakadáskor és később (Nevikén, Agrokén). Vegetációban a felszívódó Signum mellett minden alkalommal alkalmazzunk kéntartalmú gombaölő szereket, pl. Thiovit, Kumulus, Cosavet, Microthiol Special készítményeket.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó